Kallrökt lax: bäst i test + recept!

Rökt lax är en storsäljare till alla svenska högtider. Vi har testat nio sorters kallrökt lax med stora skillnader i röksmak och sälta. Även konsistensen var avgörande i bedömningen. I listan här nedanför hittar du bäst i test och våra favoriter men också ett riktigt bottennapp. Under listan kommer många supergoda recept och tips på vad du kan göra med din lax.

Inför påskens färgglada bufféer testar vi kallrökt, skivad lax och ger högsta betyg till Lerøy, som har en mjuk men ändå spänstig konsistens och en mild smak med en fin balans mellan rökighet och sälta. Förpackningen är luftig; det går lätt att ta ut hela och fina skivor som är enkla att forma om man vill rulla dem eller göra något annat snyggt upplägg. Övriga laxskivor vi testar är vakuumförpackade, och det gör att de ibland sitter fast i varandra.

Sjöboden är det andra varumärket som får en femma av testpanelen. Den laxen har en tydlig karaktär med mycket doft och smak av rök som är i utmärkt balans med sältan. De båda vinnarna Lerøy och Sjöboden är olika, men beroende på vad man föredrar är båda utmärkta val.

Minuspoäng i bedömarnas protokoll blir det för lax som är för mjuk, som delar sig när man försöker forma skivorna eller har en oangenäm bismak. Vi beklagar att testets enda ekologiska lax, den som kommer från Änglamark, hamnar i botten av resultatlistan. Trots att det är drygt en vecka kvar till bäst-före-datum som står tryckt på förpackningen smakar den härs-ket fiskfett. Vi öppnar flera förpackningar och får samma resultat. Skivorna är dess-utom för lösa och har för svag röksmak.

Rökt lax favorit på påskbordet

Ingrediensförteckningarna visar att det är atlantlax i alla förpackningar; tillverkaren ska även informera om det latinska namnet för att konsumenten ska veta att det är äkta vara. I en oval finns landsbeteckningen som visar i vilket land och på vilken anläggning som laxen är förpackad. De flesta som vi testar har packats i Sverige (SE), men Coops lax har packats i Polen och Falkenbergs i Danmark. Det är lätt att tro att lax som säljs under varumärket Falkenberg har något att göra med den halländska kuststaden, men så behöver det alltså inte vara. Varje godkänd anläggning som hanterar lax har ett nummer, och det står i samma oval som landsbeteckningen. På förpackningarna står det också att fisken har varit fryst. Det beror på att den måste vara det för att det ska bli snygga skivor i fabrikernas skärmaskiner. Det går dock att frysa in den kallrökta laxen igen; hållbarheten i frys är då två till tre månader.

Efter den blinda bedömningen diskuterar smakpanelen användningsområden för kallrökt lax. Deltagarna väljer gärna testvinnarna när laxen ska ätas i hela skivor, på en buffé eller som middagsmat, till exempel tillsammans med dillstuvad potatis. Men när laxen ska ingå i en pastasås eller paj anser de att den rökiga smaken är extra viktig, och den egenskapen har fram-för allt laxen med Icas eget varumärke, Koster-fiskarn’s och Sjöboden.

Så här testade vi

Vi köpte färdigförpackad, kallrökt, skivad lax i mat-butiker i Stockholmsområdet. Utseende, smak och konsistens bedömdes blint av en grupp ur redaktionen på Allt om Mat.


FEM GAFFLAR:

Lerøy, kallrökt lax, är den dyraste i testet och fick högsta betyg – fem gafflar.
Lerøy, kallrökt lax, är den dyraste i testet och får högsta betyg – fem gafflar.

Lerøy, kallrökt lax, 180 g

Cirkapris: 72 kr
Pris/kg: 400 kr
Omdöme: Lagom tunna skivor som håller ihop. Saftig konsistens. Fin sälta och lätt rökighet i smaken.

Sjöboden, kallrökt lax får högsta betyg – fem gafflar!
Sjöboden, kallrökt lax får högsta betyg – fem gafflar!

Sjöboden, kallrökt lax, 200 g

Cirkapris: 70 kr

Pris/kg: 350 kr

Omdöme: En lax med karaktär, röksmaken är kraftig och välsmakande. Skivorna är blanka på ytan med något hårdare kanter.


FYRA GAFFLAR:

Admiral/Lidl kallrökt lax, har fast konsistens och får fyra gafflar.
Admiral/Lidl, kallrökt lax har fast konsistens och får fyra gafflar.

Admiral/Lidl, kallrökt lax, 200 g

Cirkapris: 47 kr
Pris/kg: 234 kr
Omdöme: Skivorna är lagom tjocka och lätta att rulla. Fast konsistens, påminner om gravad lax, mild smak.


 TRE GAFFLAR:

Ica kallrökt lax får tre gafflar i testet.
Ica, kallrökt lax får tre gafflar i testet.

Ica, kallrökt lax, 180g

Cirkapris: 50 kr
Pris/kg: 278 kr
Omdöme: Laxskivorna har gulorange färg och är lite trasiga i kanterna. Balanserad sälta och en svagt syrlig smak.

Kosterfiskarn's kallrökt lax får tre gafflar.
Kosterfiskarn’s, kallrökt lax får tre gafflar.

Kosterfiskarn’s, kallrökt lax, 150 g

Cirkapris: 55 kr
Pris/kg: 367 kr
Omdöme: Fina, mjuka skivor med mjäll konsistens. Tydlig röksmak och lagom salt.

Falkenberg, kallrökt lax är salt och får tre gafflar i betyg.
Falkenberg, kallrökt lax är salt och får tre gafflar i betyg.

Falkenberg, kallrökt lax, 200 g

Cirkapris: 60 kr
Pris/kg: 300 kr
Omdöme: Salt är den dominerande smaken, men röksmaken känns också. Fin färg, -konsistensen är i mjukaste laget.


TVÅ GAFFLAR:

Falkeskog, kallrökt fjordlax, får två gafflar i betyg.
Falkeskog, kallrökt fjordlax, får två gafflar i betyg.

Falkeskog, kallrökt fjordlax, 200 g

Cirkapris: 55 kr
Pris/kg: 275 kr
Omdöme: Blekrosa laxskivor med lite torra kanter. Kraftig sälta och rökig smak, en inte helt fräsch bismak av fiskolja.

Coop, kallrökt lax får två gafflar i betyg.
Coop, kallrökt lax får två gafflar i betyg.

Coop, kallrökt lax, 200 g

Cirkapris: 58 kr
Pris/kg: 290 kr
Omdöme: Lagom tjocka skivor, men de har svårt att hålla ihop. Mjuk konsistens, lagom sälta och röksmak, men eftersmaken är besk.


EN GAFFEL:

Änglamark, kallrökt lax är Krav-märkt men får tyvärr bara en gaffel i vårt test.
Änglamark, kallrökt lax är Krav-märkt men får tyvärr bara en gaffel i vårt test.

Änglamark, kallrökt lax, 100 g, ekologisk

Cirkapris: 37 kr
Pris/kg: 370 kr
Omdöme: Bleka, trasiga skivor med mjuk konsistens och för svag röksmak. Bismak av härsket fiskfett.


Hållbarhet

När man har öppnat förpackningen är -hållbarheten i kyl tre till fyra dagar. 

Skillnaden på kallrökt och varmrökt

Kallrökt lax saltas, torkas och röks sedan under 3–6 timmar. Temperaturen i röken är 20–30 grader. Den låga temperaturen gör att konsistensen på kallrökt lax liknar rå lax. Varmrökt lax röks i 70 grader och får samma konsistens som kokt lax.

Risker med kallrökt fisk

Listeria är en bakterie som finns överallt i naturen och som dör vid upphettning till 70 grader. Det kan finnas listeria i kallrökt och gravad lax. Det är ofarligt för de flesta, men för gravida eller för personer med nedsatt immunförsvar kan den orsaka sjukdom. Den som tillhör riskgruppen kan tänka på att välja nyförpackad lax som har ett par veckor kvar till bäst-före-datum. Kallrökt lax ska -förvaras i kylen; i rumstemperatur växer bakterierna snabbare.

Av Anna K Sjögren

Vill du hellre laga färsk lax i ugn?

Här hittar du recept och tips!

Test på fiskpinnar!

Test på fiskpinnar hittar du här!