Kakfest i mormors berså

Klart att mammas, mormors, mormorsmors och mormorsmormors recept måste bevaras till kommande generationer. Så resonerade Kinna Jonsson och resultatet blev boken ”I mormors berså”.

Vi är säkert många som minns vår mormors eller farmors goda hembakade bullar. Men inte riktigt lika många har receptet kvar. De svarta vaxduks- böckerna med handskrivna samlade recept som fanns i många familjer har försvunnit med åren.
Men inte hemma hos familjen Jonsson i Klefstad utanför Linköping. Där finns hela fem generationers handskrivna receptböcker bevarade.
–  Vi syskon pratade med bävan om den dag
då antingen böckerna försvann eller mamma inte längre kunde tolka recepten, berättar Kinna Jonsson.

Samtalet blev startskottet för ett projekt att samla och bevara recepten i bokform. Till en början mest för personligt bruk i släkten, men med tiden växte ambitionerna.
– Vi fick en jättepositiv respons från så många och förstod att fler än vi har ett stort intres-se för recept som skildrar svensk tradition och gammal kunskap, berättar Kinna.
Det speciella med recepten i vaxduksböckerna är att de ofta är korthuggna, nedskrivna precis som upphovspersonen muntligen förklarat dem.
– Vi har försökt hålla recepten så ursprungliga som möjligt. Men vi har gått igenom recepten många gånger och mamma har bakat upp alla 144 bröd, kakor och tårtor på nytt för fotografering, berättar Kinna.
Mamma heter Märtha och driver sedan 20 år Klefstad gårdsrestaurang, där hon ofta använder recept från sina vax-duksböcker.
– Jag tror även nästa generation kommer att baka kakor, bröd och tårtor. Själv har jag försökt hålla traditionen levande i över femtio år och har varje jul bakat upp 25–30 olika kakor, för att de inte ska falla i glömska, berättar Märtha och förklarar varför det främst är olika bakrecept som finns i de handskrivna böckerna.
– Bakning kräver lite mer noggrannhet för att lyckas, därför behövdes recepten.

Boken ”I mormors berså” är ett familjeprojekt ända ut i den vackra, mjuka pärmen som omsluter boken.
Förutom mamma Märtha som bakat upp allt för fotografering och Kinna som fotograferat och skrivit om kakorna har lillasyster Elina stått för formgivning-en. Till och med pappa Birger medverkar på ett hörn med vackra miljöbilder från Klefstad gård.
Vad blir nästa familjeprojekt?
– Först kommer ”I mormors berså” ut på engelska nu i vår, sen blir den en bok om ”Spara, ta tillvara”, berättar Kinna.

Tjejerna bakom boken

Märtha Jonsson
Född: 1938
Gör: Är lanthushållslärare och driver Klefstad gårdrestaurang. Ägare till Sveriges förmodligen största privata textilsamling.

Kinna Jonsson
Född: 1961
Gör: Restaurangutbildad i botten och arbetar som projektledare och bloggar mat på fritiden.

Elina Jonsson
Född: 1978
Gör: Designutbildad i Florens och är dessutom jur kand, bor och arbetar i New York.

NUVARANDE Kakfest i mormors berså
NÄSTA Garanterat gott med Årets kock