Kaffebekännelser

I morse vaknade jag klockan fem av att det doftade så gott i huset. Det var tonårssonen som var uppe och bryggde kaffe. Ahhh, få saker kan få mig att vilja vakna så mycket som riktigt gott kaff e! I somras var jag till och med lite orolig för att passera gränsen mellan Italien och Frankrike, för risken att råka ut för det mer lankiga franska kaff e jag fått tidigare. Det tyder på ett visst beroende… Dessutom tyder min längtan efter starkt kaff e på ett okunnigt och råbarkat förhållande till den ädla drycken. Det förstod jag den gång vi hade besök av en kaffeexpert på redaktionen.
Medan jag glupade i mig det mest asfaltlika som gick att uppbringa så fattade han ömt tag om den kopp som innehöll det som mest liknade starkt te. Han lät det rinna genom strupen och formulerade sedan ord som påminde om sådant som Allt om Mat:s vinprovargrupp brukar säga.
När jag provade samma lankiga dryck fick jag helt andra ord i
huvudet. Urkramad handduk. Varmt vatten med omald kaffeböna.
Lätt kryddad disktrasa.
Nåväl, var och en blir lycklig på sin fason. När jag var liten satte de äldre släktingarna en sockerbit mellan tänderna och lät kokkaff et passera den på väg ner genom strupen. Pappa och mamma omhuldade på sin tid den italienska espressobryggaren som skruvades ihop på mitten och med sitt heta vatten gav kaff et en lätt bränd ton. För femton år sedan försökte jag själv ihärdigt vänja mig vid pressobryggaren, där man trycker ner filtret genom kaff et och vattnet. Men hur jag än försökte så lyckades det aldrig överträffa
mitt eget bästa recept: en skopa gott kaffe i ett filter, direkt på koppen. I med hett men inte kokande vatten. När det runnit igenom, häll över kaffet i en ny kopp, och häll det genom samma filter
en gång till. Sedan i med mjölk. Drick och njut.
Det var när jag berättade om detta enastående recept som kaffeexperten såg verkligt orolig ut. Men kanske kan vi enas nu, på en ny planhalva. I det här numret har vi nämligen fantastiskt goda kaff edrinkar – som jag tror passar både konnässören och den mer otämjde kaffevilden!

5 gånger njutning till riktigt kaffe

  1. Rostat bröd med vallmofrön, smör och tomatmarmelad (se recept i Allt om Mat nr 13/2009)
  2. Mörk choklad med chili
  3. Hårt tunnbröd med messmör
  4. Riktigt maffig brunch med nygräddade pannkakor
  5. Årets första lussebulle