Julskinka på julbordet är för många den mest älskade traditionen. Här är tipsen på hur du kokar, ugnsbakar och griljerar julskinkan underbart god.

Vilken skinka ska man välja?

Oavsett om du väljer att koka julskinkan, ugnsbaka eller köpa en färdigkokt så ska du satsa på en skinka av bättre kvalitet. Det tycker Allt om Mats Gunilla von Heland, som föredrar en ekologisk skinka eller rapsskinkan som testats av Allt om mat-redaktionen.

Så kokar du julskinkan själv

Gunilla von Heland föredrar att koka skinkan själv för att hon vill ha den välkokt.

– Den färdigkokta har ofta en blåsig/porös och lite ‘blöt’ konsistens som jag inte gillar. Den får hellre smula lite i kanterna”. Om du köper en färdigkokt skinka, som kan spara mycket tid, satsa då på att griljera julskinkan själv. Griljeringen är enkel och så sätter du din egen prägel på julskinkan.

 

Här hittar du godaste julsenapen till skinkan.

Griljera julskinkan – tips på smaksättning

En av Gunilla von Helands favoriter bland griljeringar är en amerikansk/engelsk variant med farinsocker och kryddor som ger en blank yta. Utsökt smakmässigt, men som kan blir rätt kladdig, speciellt om julskinkan ska in och ut ut kylen många gånger under dagen.

Klassikern och den absolut vanligaste griljeringen är med ströbröd, ägg och senap, som man kan krydda extra med örter och julkryddor.

Här nedan hittar du både klassiker och spännande bubblare bland griljeringar:

NUVARANDE Julskinka recept
NÄSTA Bästa knepet – så gör du de perfekta köttbullarna