Ute i sista minuten med julmaten? Ta det lugnt. Trots att du varken hunnit handla, baka pepparkakor eller griljera skinkan blir det jul ändå. Här bjuder vi på snabblagad julmat för julbordet för dig som är ute i sista minuten.

G

oda genvägar och smarta lösningar – med
vårt akutkoncept kan du få ihop ett helt julbord på bara 2 timmar. Dessutom slipper du rester och svinn.
Komplettera gärna med prinskorv, knäcke, lagrad ost och några skivor julskinka.

Supersnabba julbordet för åtta personer – på 2 timmar:

Sill i romsås

Snabb sill i romsås görs av 5-minuters sill och färdig romsås.

Sill i romsås

Snabbgravad lax med senapsfrön och dill

Snabbgravad lax med senapsfrön och dill passar bra på julbordet. Laxloin är den saftiga och fina mittbiten på laxfilén.

Snabbgravad lax med senapsfrön och dill

 

Fänkåls- och gurksallad

En fräsch sallad som passar till lax. Vänta med att blanda i gurka och dill till strax före servering.

Fänkåls- och gurksallad

 

Snabba julköttbullar och ribs med dadelsalsa

Snabba julköttbullar rullas inte utan klickas ut i stekpannan vilket ger dem en hemlagat intryck. Rostad lök ger fin löksmak, och kanelen bidrar med lite julsmak. Salsan är god till både ribs och julskinka.

Ribs med dadelsalsa

Foto: Ulrika Pousette

Här hittar du recept på snabba julköttbullar och ribs med dadelsalsa.

Janssons på nytt sätt

Denna snabba Jansson görs av färdig potatisgratäng. Välj en potatisgratäng som inte innehåller så mycket vitlök.

Jansson på nytt sätt

Varm sallad med grönkål och nötter

Denna sallad passar till allt på det småvarma på julbordet. Du kan byta ut pecorinoosten mot parmesan.

Varm sallad med grönkål och nötter

Saffranspannkaka med rostad mandel, grädde och lingon

Görs av färdig risgrynsgröt. Mandeln ger väldigt god knaprighet till saffranspannkakan.

Saffranspannkaka med rostad mandel, grädde och lingon

Inköpslista till alla recept ovan

Frukt och ­grönsaker:

  • 1 kruka gräslök
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 citron
  • 1 gurka
  • 2 krukor dill
  • 4 apelsiner
  • 1 knippa salladslök
  • 1 kruka bladpersilja
  • 2 påsar strimlad ­grönkål (à 200 g)
  • 1 purjolök

Kött och chark:

  • 800 g blandfärs
  • 2 paket kylda ribs ­ (à 400 g)

Fisk:

  • 2 förpackningar 5-minuterssill i bitar (à 420 g)
  • 400 g laxloin
  • 2 burkar ansjovisfiléer (125 g + 55 g)

Mejerivaror, ost och ägg:

  • 10 ägg
  • 100 g pecorinoost
  • 3 dl vispgrädde
  • smör

Kylvaror:

  • 2 burkar romsås (à 200 g)
  • 2 förpackningar färdig potatisgratäng (à 800 g)
  • 2 förpackningar färdig risgrynsgröt (à 500 g)

Skafferivaror:

  • 1 burk rårörda lingon
  • 200 g torkade dadlar
  • 1 burk rostad lök
  • 50 g valnötter
  • 1 påse rostad flagad mandel (50 g)
  • 1 paket saffran (1/2 g)
  • Maizena majsstärkelse
  • ströbröd
  • konc kalvfond
  • gula senapsfrön
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • mald kanel
  • strösocker
  • salt
  • svartpeppar

 

Av: Petra Pettersson och Cecilia Lundin
Styling: Anna Grandin 
Foto: Lina Eriksson