G
oda genvägar och smarta lösningar – med
vårt akutkoncept kan du få ihop ett helt julbord på bara 2 timmar. Dessutom slipper du rester och svinn. Komplettera gärna med prinskorv, knäcke, lagrad ost och några skivor julskinka.
Supersnabba julbordet för åtta personer – på 2 timmar:
Sill i romsås
Snabb sill i romsås görs av 5-minuters sill och färdig romsås.

Foto: Ulrika Pousette
Snabbgravad lax med senapsfrön och dill
Snabbgravad lax med senapsfrön och dill passar bra på julbordet. Laxloin är den saftiga och fina mittbiten på laxfilén.

Foto: Ulrika Pousette
Fänkåls- och gurksallad
En fräsch sallad som passar till lax. Vänta med att blanda i gurka och dill till strax före servering.

Foto: Ulrika Pousette
Snabba julköttbullar och ribs med dadelsalsa
Snabba julköttbullar rullas inte utan klickas ut i stekpannan vilket ger dem en hemlagat intryck. Rostad lök ger fin löksmak, och kanelen bidrar med lite julsmak. Salsan är god till både ribs och julskinka.

Foto: Ulrika Pousette
Här hittar du recept på snabba julköttbullar och ribs med dadelsalsa.
Janssons på nytt sätt
Denna snabba Jansson görs av färdig potatisgratäng. Välj en potatisgratäng som inte innehåller så mycket vitlök.

Foto: Ulrika Pousette
Varm sallad med grönkål och nötter
Denna sallad passar till allt på det småvarma på julbordet. Du kan byta ut pecorinoosten mot parmesan.

Foto: Ulrika Pousette
Saffranspannkaka med rostad mandel, grädde och lingon
Görs av färdig risgrynsgröt. Mandeln ger väldigt god knaprighet till saffranspannkakan.

Foto: Ulrika Pousette
Inköpslista till alla recept ovan
Frukt och grönsaker:
- 1 kruka gräslök
- 1 fänkålsstånd
- 1 citron
- 1 gurka
- 2 krukor dill
- 4 apelsiner
- 1 knippa salladslök
- 1 kruka bladpersilja
- 2 påsar strimlad grönkål (à 200 g)
- 1 purjolök
Kött och chark:
- 800 g blandfärs
- 2 paket kylda ribs (à 400 g)
Fisk:
- 2 förpackningar 5-minuterssill i bitar (à 420 g)
- 400 g laxloin
- 2 burkar ansjovisfiléer (125 g + 55 g)
Mejerivaror, ost och ägg:
- 10 ägg
- 100 g pecorinoost
- 3 dl vispgrädde
- smör
Kylvaror:
- 2 burkar romsås (à 200 g)
- 2 förpackningar färdig potatisgratäng (à 800 g)
- 2 förpackningar färdig risgrynsgröt (à 500 g)
Skafferivaror:
- 1 burk rårörda lingon
- 200 g torkade dadlar
- 1 burk rostad lök
- 50 g valnötter
- 1 påse rostad flagad mandel (50 g)
- 1 paket saffran (1/2 g)
- Maizena majsstärkelse
- ströbröd
- konc kalvfond
- gula senapsfrön
- olivolja
- vitvinsvinäger
- mald kanel
- strösocker
- salt
- svartpeppar
Av: Petra Pettersson och Cecilia Lundin
Styling: Anna Grandin
Foto: Lina Eriksson