Julköttbullar recept

Julköttbullar är de små favoriterna på julbordet. Gör flera olika sorter denna jul. alltommat.se har flera recept på goda julköttbullar med olika smaker.

Julköttbullar

Köttbullar är favoriter på julbordet även om de äts året om. Gör därför många julköttbullar och gärna med flera smaker. Goda köttbullar med kryddpeppar är klassiska medan köttbullar med kanel smakar och doftar extra juligt. Frikadeller, som får koka i stället för att stekas, är ett väldigt gott alternativ som julmat. Färsen får gärna vara finmald så att köttbullarna blir runda och fina.
Det går utmärkt att göra julköttbullar några dagar eller veckor före servering och frysa in dem. Stek dem bara i smör strax innan de ska fram på julbordet, så får dem fin färg och en ljuvlig doft.

Proffsknepet – så får du köttbullarna runda och lika stora

Fler goda och juliga köttbullar.

Gullemallans kryddiga julköttbullar

Glöm det töntiga namnet och våga prova receptet på dessa små kryddiga smakbomber!

Goda kryddiga köttbullar, men inte alls peppriga som man kan tro. Fyra peppar är vit-, svart-, rosé och grönpeppar och säljs i påse. Mjölk och ströbröd blandas direkt i färsen och får svälla däri. På så sätt får man en fast smet som inte kladdar när man ska rulla dem.

Det här behövs till 1 sats:

1 gul lök
1 msk smör
1 kg nötfärs, ca 10% fett
1 ägg
2 msk dijonsenap
1 msk salt
1 tsk vitpeppar, nymald
1 tsk fyra peppar, malda eller finstötta
2 msk brun farin
2 msk ströbröd
0,5 dl mjölk
3 msk smör, till stekning
2 dl vatten, till sky

Gör så här:

  1. Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
  2. Blanda köttfärs, ägg, senap, salt, peppar, brun farin, ströbröd och mjölk.
  3. Rulla riktigt små köttbullar. Blöt händerna med lite kallt vatten om smeten fastnar. Lägg köttbullarna på en vattensköljd skärbräda.
  4. Bryn smör i en stekpanna, gärna gjutjärn. Provstek en köttbulle och smaka av.
  5. Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan. Låt dem eftersteka på medeltemperatur en kort stund. Vispa ur stekpannan med vatten då och då och häll skyn över köttbullarna i grytan.