Julfavoriter på västkusten

Nu är västkusten som bäst, när havet ryter och vinden viner. Kura in dig i vintermörkret och njut av ett klassiskt julbord i charmiga miljöer. Matskribenten Lisa Lemke delar med sig av sina julbordsfavoriter på västkusten.

Salt & Sill, Klädesholmen

Längst ut på Tjörns kustband hittar vi sillön Klädesholmen och restaurangen Salt & Sill. Fantastiskt julbord i speciell miljö där specialiteten, såklart, är sill. Välj bland 24 olika sorters sill och missa för guds skull inte äggosten med rårörda björnbär. Varför inte avsluta kvällen på det intilliggande flytande hotellet?

Hemsida: www.saltosill.se

Tel: 0304-67 34 80

 

Heagårds skafferi, Halmstad

Ett stenkast från Halmstad hittar man den här charmiga stallbyggnaden där man äter julbord under röda stenvalv och med mängder av levande ljus. Här är det halländskt, hemlagat och traditionellt som står i fokus. Frossa i hemgjorda syltor, halländsk lax och, självklart, klassisk halländsk grönkål.

Hemsida: www.heagardsskafferi.com

Tel: 035-359 67

 

Tjolöholms slott, Fjärås

På det här anrika slottet möter gammalt nytt i ett hejdundrande julbord där den mysiga omgivningen står för halva nöjet. Och då slottet ligger mitt i pepparrotens vagga har den starka roten en självklar plats på julbordet. För den som vill finns det sedan möjlighet att sussa i någon av slottets pampiga sängar.

Hemsida: www.tjoloholm.se

Tel: 0300-54 42 00

 

Gunnebo Slott, Mölndal

Lokalproducerat och med anor från 1700-talet. Så beskriver man bäst det historiska julbordet på Gunnebo slott. Här hittar man såväl rätter som är lagade utifrån Cajsa Wargs recept, som grönkålssallad på grönkål odlad i slottsträdgården. Vill man ha lite variation erbjuds det även julfrukost på slottet.

Hemsida: www.gunneboslott.se

Tel: 031 – 334 16 00

 

Råda säteri, Mölnlycke

Sedan ett drygt halvår huserar Krister Dahl på Råda Säteri och han har i år satt sin prägel på det traditionella julbordet. Här får man inte missa det fantastiska gottebordet och inte heller den klassiska löjromsgravade strömmingen. Den pampiga miljön gör sitt för den stämningsfulla upplevelsen.

Hemsida: www.radasateri.se

Tel: 031-88 48 00

Lokala specialiteter på västkusten

Bohuslän – äggost, brynost och en uppsjö av lokala sillvarianter.

Halland – krämig grönkål och mängder med lax.

Västra Götaland – grynkorv, bruna bönor.