I annonssamarbete med CALIFORNIA RAISINS

Nej, vi plockar inte russinen ur kakan. Vi lägger i dem. I år väljer vi kaliforniska russin och en skvätt mörk rom för att få till den bästa bjudkakan.

En del av julmyset består i att allt ser ut, känns och smakar som det alltid har gjort. Barndomens jular gör sig påminda när vi känner doften av pepparkaka, nejlika och glögg. Det är det trygga och fina i traditioner. Men det är också roligt att tvista till jultraditionerna och hitta nya favoriter.

Kaliforniska russin i kakan

I år tar vi tillbaka den klassiska fruktkakan på julfikat, men med extra mycket russin och en rejäl skvätt rom. Traditionsenligt väljer vi Kaliforniska russin, för deras självklara saftighet som aldrig gör oss besvikna. Kaliforniska russin är smakrika hela året runt, tack vare klimatet på den amerikanska västkusten som ger russinen sin bekanta sötma.

Fruktkaka med russin_bild

Foto: Stefan Wettainen

De Kaliforniska russinen ger kakan en söt och god smak.

Russinkaka med rom

Tid: 40 min + 2 timmar i ugnen + 1 dygn i rumstemperatur

Till 20 skivor:
2 1/4 dl strösocker
250 g smör, rumsvarmt
4 ägg
1 dl + 1 dl mörk rom
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
300 g Kaliforniska russin
150 g torkade aprikoser
150g torkade tranbär
1 3/4 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Fyllning: Grovhacka ­aprikoserna. Blanda russin, aprikoser och tranbär med mjölet.
  2. Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig vispning, gärna med ­elvisp. Blanda ner 1 dl rom. Blanda mjölet med bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör till sist ner fyllningen i smeten.
  3. Klicka ut smeten i en avlång form, 1 1/2 liter, klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar. Täck med aluminiumfolie mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg. Den får gärna vara fuktig i mitten när den tas ut.
  5. Nagga kakan med en gaffel och skeda över 1 dl rom. Täck formen med plastfolie och låt kakan stå och mogna ett dygn i rumstemperatur.