Julakuten – julmat på en timme (för 6 personer!)

Visst vill vi ha en fröjdefull jul fast tiden är knapp! Här är Allt om Mat:s bästa genvägar till ett julfirande med mycket smak och minimal ansträngning. En julbuffé för 6 personer - som bara tar en timme att slänga ihop.

MENY! Snabb julbuffé för 6 personer

  • 5-minuterssill i senapssås
  • Sillsallad
  • Konjakspastej
  • Gravad lax med gin och ingefära
  • Äggröra med grönkål och rökt lax
  • Apelsin- och granatäppelsallad
  • Revbensspjäll med rödkål och blue cheese-dressing
  • Apelsinsorbet med minimaränger och skivad blodapelsin

Komplettera med färdigskivad julskinka, cheddarost, kavring, knäckebröd och goda drycker.


HÄR ÄR ALLA RECEPT

Senapssill

Häll av spadet från 1 förpackning 5-minuterssill (420 g). Torka av filéerna och skär i skivor. Blanda med 1 dl crème fraiche, ½ dl majonnäs, 3 msk sötstark senap och ½ dl hackad dill.

senapssill snabb julmat

Sillsallad med äpple

Blanda 250 g färdig rödbetssallad med 200 g avrunnen matjessillfilé i bitar, 1 litet hackat rött äpple och 2 kokta potatisar. Krydda med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

snabb julmat sillsallad

Konjakspastej

Köp 200 g bredbar leverpastej och smaksätt med 2 msk konjak
och 1 msk hackad bladpersilja. Lägg upp i en skål och garnera med bladpersilja.

konjakspastej

Gravad lax med gin och ingefära
gravad lax snabb julmat

Lägg upp 400 g färdiggravad skivad lax på ett fat. Fördela 2 msk finriven ingefära över laxen och droppa över ca 1 msk gin. Garnera med dill.

Äggröra med grönkål och rökt lax
äggröra snabb julmat

Strimla 150 g grönkål och fräs i 2 msk smör i stekpanna. Vispa upp 3 ägg och 1 dl vispgrädde, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll det över grönkålen, rör försiktigt med en gaffel tills äggstanningen stannat. Lägg på tunt skivad rökt lax.

Apelsin- och granatäppelsallad
apelsin granatsallad snabb julmat

Skala och skiva 2 apelsiner och 1 blodapelsin och lägg upp på fat. Ringla 2 msk olivolja över och strö på 80 g rucola och 1 tsk flingsalt. Toppa med granatäppelkärnor.

Revbensspjäll med rödkål och blue cheese-dressing
revbensspjäll snabb julmat

Värm 400 g färdiggrillade revbenspjäll, gärna från Texas Longhorn, enligt anvisning på förpackningen. Servera med 200 g tunt strimlad rödkål blandad med 140 g smulad blåmögelost och 2 dl lättcrème fraiche. Krydda med 1 krm salt och 1 krm svartpeppar.

Apelsinsorbet med minimaränger och skivad blodapelsin
snabb julefterrätt

Skeda upp 1 liter apelsinsorbet i portionsglas och skär ut filéer av 2 blodapelsiner och fördela i glasen. Lägg på maränger.

 

LÄS OCKSÅ: Julmat i sista minuten

NUVARANDE Julakuten – julmat på en timme (för 6 personer!)
NÄSTA Advent med spanska smaker