Hemlagat på julbordet är ett måste hemma hos familjen Wahlgren. Här bjuder Pernilla på sina två favoritrecept.

– Jag är ett åkta julbarn – född på julafton och allt! Jag älskar verkligen julen, tycker det är underbart att julpynta. Då riktigt frossar jag. Sen är det jätteviktigt att det alltid är julmusik och tämnda ljus överallt. Det är jättemysigt, säger hon

Så här brukar julafton se ut hos familjen Wahlgren:

09.00 Väcks av mina barn som sjunger på min födelsedag. De är jättepyssliga och gör en mysig frukost. Någon liten present brukar de komma ihåg att ha med sig.

10.00 Mina kompisar dyker upp för att fira mig. Många gånger har jag tagit emot dem i pyjamas. Frukosten får stå kvar, förhoppningsvis har jag köpt en tårta som jag ställer fram. Det är så gulligt att de tar sig tid att fira mig. Det kan man inte kräva på julafton.

11.30 Folk droppar in och ut. Vanligtvis firar vi julafton hos mina föräldrar och snart är det dags för mig att börja samla ihop allt vi ska ha med. Stuva in i mat, klappar och barn i bilen.

12.30 Lunchen ska förberedas. Vi brukar äta innan Kalle Anka vilket är bra för det blir så sent annars.

14.00 Mat. Svägerskans köttbullar är ett måste:

Jessica Wahlgrens köttbullar

15.00 Kalle Anka på tv. Fast man sitter ju inte lika klistrad, varken barn eller vuxna, som förr. Men vi får inte missa när det är Lady och Lufsen för det är min farfar, Ivar Wahlgren, som gör rösten till den italienska kocken och han som sjunger ”Å, denna natt, denna ljuvliga natt”. Så då ropar alla ”farfar är på tv”.

16.00 Då väntar vi på tomten. Och tar fram glögg, kaffe, tårta och annat gott. En cheesecake med pepparkakor som doftar underbart juligt:

Cheesecake med pepparkakor

16.30 Tomten delar ut julklapparna.

18.00 Efter det är det snart dags att plocka fram mat igen. Så börjar vi om. Vi brukar ha risgrynsgröt där någon ska hitta mandeln och önska sig något.

20.00 Ibland kanske vi spelar något spel. Vi tittar väldigt lite på TV i vår familj på julen. Det blir inget party direkt, de flesta är ganska trötta eftersom vi börjat ganska tidigt. Så vi umgås och har trevligt, en del sover kvar andra åker hem allteftersom

Namn: Pernilla Wahlgren.
Född: 24 december 1967.
Firar jul med: Barnen Oliver, 19, Bianca,14, Benjamin, 12, och Theo 2. Mamma Christina Schollin, pappa Hans Wahlgren, bröderna Peter, Niclas och Linus med familjer.
Bor: Stort hus på Lidingö
Aktuell: Som Ulla i musikalen ”The producers” på Lorensbergsteatern i Göteborg

 

Fem måsten på Pernillas julbord:

  • Svägerskan Jessicas hemlagade köttbullar.
  • Jansons frestelse, också Jessicas, utan för mycket ansjovis.
  • Skagenröra med forellrom från Lisa Elmqvist.
  • Gravad lax, också krögaren Lisa Elmqvists recept.
  • Mammas julskinka, fast jag inte är galen i julskinka, men det hör till. Som
    godast när den är precis nygjord och man kan skrapa av kletet runtom.

Följ med hem till Pernilla Wahlgren i dett reportage från Sköna hem

NUVARANDE Julafton hemma hos Pernilla Wahlgren
NÄSTA Lätta recept med lamm