Mammas mostrar, tvillingarna Julia och Brita, brukade välkomna mig med en stor rågad tallrik risgrynsgröt varje gång jag kom på besök när jag var liten.

Jag älskade risgrynsgröt, men det var en fullkomligt omöjlig uppgift att få i sig alltihop. ”Ät nu lilla vän”, sa de och tittade bekymrat på mig, som var en tunn liten speta redan då. ”Ät nu så du växer och blir stor.” Och jag kämpade, men nådde aldrig ända fram.

Som tur var uppfattade jag deras omsorg och vänlighet som större än kravet på att äta upp, så jag älskade både dem och gröten, och hade inga samvetsförebråelser för att jag inte klarade av uppgiften.

Lite på samma sätt har jag det nu, i jobbet. Jag behöver bara närma mig provköket på Allt om Mat för att Cissi eller Kristina eller någon annan vid spisarna ska ropa in mig och be att jag ska smaka. I början var jag nästan lite rädd. Hur skulle jag, fortfarande bara en tunn liten speta, orka äta all den där maten?

Redan i september börjar det dofta kanel och saffran, senap och honung, nygräddad julskinka och varm glögg hos oss. Och risgrynsgröt. Men kanske var det tack vare den jag kom över min rädsla. För nu är det i stället jag som avbryter långa möten och tar en lov ut i provköket. Så att Cissi och Kristina ska förstå att det är dags att fråga!
Med detta vill jag bara säga att jag har ätit många julbord under hösten – men har inte tröttnat än! Och nu är det din tur att få ta del av recepten – hoppas att du ska bli lika inspirerad som jag!

En riktigt god jul önskar
Katrin Alström
och hela redaktionen på Allt om Mat

Katrin Alström

är chefredaktör på Allt om Mat.