Jonas tog andraplatsen i kock-VM

Han har övat i sex månader för att hitta ett vinnande recept. Nu har det gett resultat – i går vann kocken Jonas Lundgren silver i den prestigefulla matlagningstävlingen Bocus d’Or. – Det är hur stort som helst, jublar han.

Skotskt nötkött och norsk lax har stått i centrum i Jonas Lindgrens liv de senaste månaderna. Tillsammans med räkor och pilgrimsmusslor var det huvudingredienserna för de två maträtter som deltagarna i Bocused’Or skulle förvandla till mat som föll de kräsna domarna på läppen.Och uppenbarligen har övningstiden i Årsta partihallar gett bra  resultat.

”Helt fantastiskt”
Efter att ha slitit flera timmar vid spisen – inför publik i franska Lyon – fick Jonas Lundgren i går kväll kliva upp på prispallen och ta emot en silvermedalj.

– Det är helt fantastiskt, vi är otroligt nöjda! Sverige har inte varit på prispallen på tio år så det här är hur stort som helst, säger Jonas Lundgren.

Tipsar om lamm och sparris
Trots att han lagat sin vinnarmeny hundratals gånger är han inte trött på maten.

– Jag älskar fisk och skaldjur, säger han.

Något tips för en god helgmiddag?

– Satsa på lamm och sparris, det är vårprodukter som kommer stort snart.

Till vardags arbetar Jonas Lundgren på restaurang Bagatelle i Oslo. I samma stad jobbar även vinnaren av tävlingen – norrmannen Geir Skeie.Sent i natt festade de med övriga deltagare på en galamiddag i Lyon:

– Vi är otroligt stolta. Nu ska vi fira det här, det blir nog sent!

Kocken Jonas Dahlbom bloggade på plats i Lyon

Silvermenyn

Tävlingen Bocuse d’Or hålls sedan 1987 vartannat år i Lyon. I årets upplaga vann den norska deltagaren medan Frankrike blev trea av 24 tävlande nationer. Här är menyn som gav Jonas Lundgren silvermedalj:

Fiskrätt

  • Färsk rimmad torskrygg pocherad i sitt eget skinn och fylld med citronmarinerade räkor.
  • Pilgrimsmussla fylld med kräm på sin egen rom kryddad med alger och toppad med kaviar.
  • Gröna ärtor med stekt sidfläsk och schalottenlök, ljummen sallad med fänkål och gurka marinerad med citron och olivolja.
  • Havssås med aromer av mollusker, pepparrot, laxrom och gräslök.

 

Kötträtt

  • Callotine på grillad oxfilé och coeur de boeuf späckad med sitt eget fett samt oxkind bräserad i rödvin och kalvfond.
  • Syltad gulbeta fylld med anklever, sprödbakat bröd med fyra kryddor. Skogens alla smaker och dofter fyllda i en ugnsbakad lök på en sockel av potatis.
  • Timbal på jordärtskocka och tryffel.
  • Sås på oxsvans kryddad med nymald peppar.
NUVARANDE Jonas tog andraplatsen i kock-VM
NÄSTA Njut av hemkokt marmelad