Det började med en Guinness och slutade med en resa runt hela öl-Sverige. Journalisten Lotta Jernström gav sig ut på jakt efter de svenska ölbryggeriernas hemlighet och insåg att det är en passionerad skara som försöker ge oss gott öl i Sverige.

En pub i Umeå för nästan 20 år sedan. En Guinness. Lotta Jernström inser där och då att öl kan smaka på olika sätt. Att öl inte bara är ljus lager. Att öl innehåller smaker och dofter av all möjliga slag.
Den insikten stannar kvar, förföljer henne, släpper inte taget. När hon nästan 20 år senare ger sig ut i Sverige på jakt efter småbryggerierna i Sverige så blir det en en resa bland engagerade bryggare, små bryggarlokaler och mycket, mycket arbete.

– Svenska ölbryggare är verkligen passionerade, de förstör sina äktenskap, försummar sina barn, ja, de ger sina liv åt oss öldrickare och så belönar vi dem genom att dricka importerad öl. Min resa runt Sverige hos de olika bryggerierna har visat mig att de brygger med kärlek, omsorg och ambition.

Lotta Jernström
menar att den nuvarande trenden med mikrobryggerier startade med Jan Stenbecks bryggeri i Gamla stan – han tog en internationell trend till Stockholm och visade att småbryggerierna hade en ny framtid. Nu har Gamla stans bryggeri försvunnit men andra bryggerier har tagit över stafettpinnen och gör lokala öl. Jernström tycker att de lokala bryggerierna får för lite uppmärksamhet.

– De är verkligen passionerade i sina arbeten och det belönas inte i Sverige, säger hon.

I boken presenteras 38 bryggerier –
alla bryggerier som är kommersiellt verksamma och gör öl som kan köpas någonstans i Sverige. De 38 bryggerierna har skapat debatt på ölsajter runt om i Sverige, det är nämligen inte alla som har egna bryggerier utan deras öl bryggs på annat ställe.

– Det där retar en del och de kritiserar urvalet av bryggerierna. Åre bryggeri till exempel, det är ett bryggeri som inte brygger sitt eget öl utan istället låter det bryggas på andra platser. Och det accepteras inte av puritanerna.

För Jernström är boken även ett sätt att få oss ölkonsumenter att tänka på miljön, eftersom öl ju till största delen består av vatten så tycker hon att det är onödigt att en så enkel produkt ska flygas och båtas över hela världen, det är bättre att dricka lokalt helt enkelt.

– Man måste inte alltid dricka det ölet som man vanligtvis dricker, folk borde ta chansen att dricka lokalt öl när de har möjlighet.

– Vilken är den godaste öl du druckit?

– Jag vet inte, det är så väldigt situationsanpassat. Och så finns det ju så många goda öl!

 

NUVARANDE Jakten på svenskt öl
NÄSTA Fem blixtsnabba munsbitar