Blandade reaktioner när vi lät turister testa surströmmingen.

Expressen bjöd sex utländska turister på en helsvensk matupplevelse på anrika Tennstopet i Stockholm. När servitören bär in surströmmingen förvrids deras miner. ”Urk! Ska vi äta detta?”

– Min fru kommer att vilja skilja sig efter det här, säger Goran Zadro, 45, från Spanien efter att ha provsmakat den svenska delikatessen.

– Jag är mållös, säger tyska Neele Eiken, 20.

Britten Brett Lee-Smith, 30, har sitt eget sätt att beskriva lukten:

– Det här luktar som en prostitueradkvinnas underkläder.

”Jag älskar det”

När de sex turisterna blandar surströmmingen med lök, gräslök, rödlök, nykokt mandelpotatis och tunnbröd blir de förvånade. Det smakade inte lika illa som det luktade!

– Det är väldigt salt och har en oerhört stark smak. Och jag älskar det! utropar Goran Zadro, bosatt i Spanien.

De andra är inte lika lyriska. Mest uppskattas skålandet med öl och snaps.

”Kommer behöva duscha”

Omdömena om den syrade fisken varierar.

– Min flickvän kommer inte vilja kyssa mig nu, säger österrikaren David Leutgeb, 23.

Flickvännen instämmer i det han just sagt.

– Jag kommer behöva duscha och borsta tänderna tio gånger för att få bort den här stanken, säger Stephanie Kwon, 21, från Kanada.

Premiär i dag

I dag kommer hundratusentals svenskar att premiäräta surströmming. Närmare 700 gäster har förbokat bord på Tennstopet som firar att de serverat den beryktade fisken i 40 år.

– Hela kvarteret kommer att lukta, säger restaurangens ägare Gunnar Ekdahl med ett brett leende.

Surströmmingsakademien värnar om det som för dem är en svensk delikatess.

– Surströmming har en egen värld, ett eget universum. Surströmming är den ultimata kulturella gastronomiska spjutspetsen i Sverige, säger ordförande Ruben Madsen.

Om lukten

Surströmming är inte rutten som man kan tro när man känner lukten. Den fiskas på senvåren och jäses sen i tunnor i saltlake i upp till åtta veckor innan den slås upp på plåtburkar. Läs mer om surströmmingens historia på surströmmingsakademiens hemsida.

”Usch, det stinker!”

Stephanie Kwon, 21, student, Kanada:
– Jag ville skrika och gråta när jag kände lukten. Men det smakar bättre än det luktar. Potatisen och alkoholen hjälper till.

Brett Lee-Smith, 30, arbetar med ungdomar, Storbritannien:
– Surströmming var inte på min topp tio lista på saker att göra innan jag dör, men det var intressant att smaka. Men lukten är som gamla underkläder.

Goran Zadro, 45, företagare, Spanien:
– Det luktar vidrigt men smakar himmelskt gott. Mixen med lök och alkohol är fantastisk. Jag föredrar det här före svenska köttbullar och kan verkligen rekommendera detta.

Neele Eiken, 20, student, Tyskland:
– Jag hade aldrig beställt detta på en restaurang. Det luktar så illa. Jag ville lämna rummet. Jag vet inte hur ska få bort lukten.

David Leutgeb
, 23, ingenjör, Österrike:
– I Österrike äter vi inte mat som luktar så intensivt. Om man är van kan man säkert gilla det. Men jag kommer inte att testa surströmming igen.

Maya Zadro
, 41, företagare, Spanien:
– Jag gillar inte det här. Om jag inte gillar hur maten luktar så har jag svårt att äta det. Det luktar som rutten fisk. Varken öl eller sprit hjälpte mot smaken.
 

NUVARANDE ”Jag ville skrika när jag kände lukten”
NÄSTA Laga falukorven i ugnen