… och åt en himmelsk ossobuco tillsammans med goda vänner.

Kalvlägg som värdinnan ägnat timmar åt att laga – det vill säga regelbundet ösa med buljong – för att den skulle bli precis så där mör att den nästan föll isär av sig själv när man stoppade den i munnen. Med morötter och selleri som milda fina smaksättare. Vi njöt alla av den goda maten. Utom värdinnan.

Själv mindes hon bara det lilla trauma som utvecklat sig när hon skulle hämta köttet i affären. I god tid hade hon beställt och prick på dagen kom hon för att hämta det. Ingen kände till det. Ingen kunde hitta beställningen. Och ingen kalvlägg fanns till försäljning. Sa man.

Det blev några minuters panik medan alla sprang om varandra och letade. Tills värdinnan själv lugnade sig med en tur bland hyllorna. Och fann en hel hylla full med kalvlägg. Noll koll i den butiken alltså, men historien slutade ändå lyckligt.

Tyckte jag, ända tills telefonen ringde dagen efter middagen. Det var värdinnan: ”Åh, jag ber verkligen så mycket om ursäkt! Det var ett hemskt kött, det smakade ju ingenting! Jag hade haft alldeles för mycket vatten i buljongen, hur kunde jag…?!”
Ja, så där gick hon på en stund. Som tur var fick jag stopp på henne, för till slut kan man börja tvivla på sina egna minnen och smaklökar när folk är så där övertygade.

Men det gäller att inse vad stressen gör med en; det kan räcka med en liten butiksincident och lite oro för resultatet för att man inte själv ska känna smaken när gästerna sitter runt bordet.

Jag har varit med om det själv också. Men läxan är att man måste dela njutningen med sina gäster, den blir så mycket större då. Och det hade faktiskt inte spelat så stor roll om buljongen varit lite smaklös, för
det är verkligen tanken – och sällskapet – som räknas!

Tendenser i tiden

Ruskigt mycket rustikt
Nu ska maten vara enkel. Både hemma och på krogen äter vi rustikt, och gott.

Sköna motsatser
Kött med kaffesås. Chokladtryffel med flingsalt. Semlor med kokos.

Smått är gott
Förrätt i nubbeglas. Kakor i miniformat. En prick av gelé.

Tuggiga tillbehör
Granatäppelkärnor. Gojibär. Dinkelpuffar. Sesamsalt.

NUVARANDE Jag var på middag…
NÄSTA Ursprungs- märk kött på krogen!