Först erövrade han Manhattan. Nu är det dags för stjärnkocken Marcus Samuelsson och Aquavit att inta Stockholm.

Det är lika bra att slå fast det med en gång: De berömda svenska köttbullarna finns inte med på menyn när restaurang Aquavit i New York får en systerkrog i Stockholm.
– Nej, det finns så många andra som lagar jättegoda köttbullar i Sverige. Vi tar i stället med oss sånt som vi själva upp-skattar från Manhattan, säger Marcus Samuelsson och visar runt på Aquavit Grill & Raw Bar som ligger i lyxhotellet Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget.

Mer avslappnat i Stockholm

Om Aquavit i New York står för ”fine dining” så är det mer avslappnad ”fun dining” i Stockholm.
– Det bästa med New York är spontaniteten och tillgängligheten, och det har jag försökt spegla i menyn, säger Marcus.
Så på Aquavit i Stockholm måste man inte beställa bord. Det finns ett långbord vikt för drop-in gäster och den som bara vill beställa några smakprov från fisk- och skaldjursbaren kan göra det. Är man hungrig kanske en rejäl grillad biff med valfria tillbehör lockar.
I Stockholm är det kökschefen Martin Brag som är ansvarig för köket. Han har tidigare arbetat med Marcus i New York och känner hans sätt att tänka mat.
Miljön andas elegans och skandinavisk design precis som på Aquavit i New York. Men vad är det mer som förenar de två krogarna förutom namnet?
– Omsorgen om gästerna och kvaliteten på maten; det handlar om höga smaker, konsistenser och estetiska presentationer, säger Marcus som dagarna efter premiären i Stockholm är på plats i New York för premiären på ännu en ny krog – Merkato 55 på södra Manhattan.
– Det är något helt annat, där handlar det om afrikansk mat, berättar Marcus Samuelsson och avslöjar att nästa stora satsning kommer i Tokyo.
– Vi planerar att öppna nästa Aquavit just i Tokyo, för vi känner att det japanska och skandinaviska har många beröringspunkter.

Är konsult i dag

New York, Stockholm och snart Tokyo, det är länge sen Marcus slutade att bara vara kock. I dag är han lika mycket en internationellt efterfrågad företagare och konsult i krogvärlden. Driften av restaurangen i Stockholm har han och Aquavits huvudägare Håkan Swahn licensierat ut till Clarion Hotel.
– Även om jag inte står vid grytorna hela tiden, så tänker jag mat hela tiden, säger Marcus och bjuder på tre läckra rätter från Aquavits meny i Sverige.

Gillar stekt makrill

Namn: Marcus Samuelsson.
Ålder: 37.
Bor: New York.
Familj: Ja, jättestor.
Gör: Kock, kokboksförfattare och entreprenör i krogvärlden.
Meriter: Utsågs 2003 till Best chef i New York City.
Aktuell: Med nyöppnade restaurang Aquavit Grill & Raw Bar i Stockholm.
Favoritmat: Stekt makrill.

NUVARANDE ”Jag tänker mat hela tiden”
NÄSTA Paolo och GW får eget matprogram