Krögarprofilen Mats Broström följer med på alla bortamatcher och lagar landslagets mat. - Bland spelarna är nog Mats den populäraste personen i hela landslagsledningen, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Fem frågor till landslagskocken Mats Broström:

Hur blev du kock åt fotbollslandslaget?
– Jag var kompis med två av landslagets läkare och självklart tyckte de att laget behövde en egen kock. Tror att de kände sig lite nervösa över maten de skulle bjudas på i vissa länder.

Vad lagar du för mat till spelarna?
– Flera av killarna bor utomlands och längtar efter svensk mat. Många av rätterna jag lagar kommer från restaurang Grodan i Stockholm där jag varit kock i över 20 år. Det blir mycket husmanskost. Köttbullar går alltid hem!

Du måste vara poppis i laget?
– Jag har blivit lite av en morsa för många av grabbarna. Den som månar om dem och ser till att de får i sig det de ska. Att samlas kring en god måltid är viktigt för stämningen i laget. Man vill ju gärna tro att målen beror på maten!

Du har lagat mat till fotbollslandslaget i snart tio år nu. Har du några speciella matminnen att berätta om? 
– Det finns flera stycken. Exempelvis minns jag att Chippen avskydde fisk när han började i landslaget. Men jag lyckades omvända honom efter att jag bjudit på min fiskgryta. Eftersom många av spelarna är så unga får man lära dem ett och annat om mat.

Vad är bra fotbollsmat?
– Pasta! Till varje måltid lagar jag minst en pastarätt. Det är otroligt vilka mängder pasta som går åt under en turnering.

Driver Grodan

Namn: Mats Broström.
Ålder: 53.
Bor: Stockholm.
Gör annars: Driver restaurang Grodan i Stockholm.
Aktuell med: ”Favoritmål” med recept på fotbollsspelarnas favoriträtter. (Ica Bokförlag)

NUVARANDE ”Jag omvände Chippen”
NÄSTA Fem läckra laxar med goda tillbehör…