Italienska viner till italiensk mat

Till den italienska maten dricker vi italienskt vin. Perfekta kombinationer ger en härlig måltid.

Två vita och två röda – testa dem till dina italienska rätter och se vad som händer. Kanske hittar du en favorit?


Campo Ceni 2006
, (4585), Italien, 99 kronor

Druvan är sangiovese och kombinerar du detta med pasta och nötkött så är du på väg mot de högre höjderna. Vingruppen hittar körsbärslika frukter i smaken och prisvärdheten är "mer än prisvärt".

Besök producenten Ricasoli.


Planeta La Segreta Bianco 2007
, (2307), Italien, 69 kronor
Vin från Sicilien med druvblandningen grecanico (50 %), chardonnay (25 %), viognier (15 %) och fiano (10 %). Drick det till en grönsakslasagne eller en pastasås med kyckling så blir det en bra kombination.

Besök producenten Planeta.


Langhe Nebbiolo 2005
, (7306), Italien, 107 kronor

Fyndstämplat vin med följande omdöme: "Svarta körsbär, violtoner och pampiga syror. Lång, stram och läcker med allt på rätt plats." Allt enligt vingruppen.

Besök producenten Pio Cesare.


Casal di Serra 2007
, (12419), Italien, 79 kronor

Servera detta vin med fisk eller de klassiska skaldjuren och ingen kommer att klaga. "Mer än prisvärt" och vingruppen hittar citrusliknande frukt med örtinslag.

Besök producenten Umani Ronchi.

 

Vingruppen på Allt om mat och VinVin.se bedömer vinernas kvalitet i förhållande till pris och provar 5000-7000 viner varje år.


Vinprovargruppen består av:

Mischa Billing, lektor i dryckeskunskap på restauranghögskolan i Grythyttan.

Jan Holmström, tidigare chefredaktör på Allt om mat och författare till boken Vinprovning samt expert på franska viner.

Gunilla Hultgren Karell, erfaren provare både från Systembolaget och importörssidan.

Magnus Waern, en av Sveriges främsta experter på tyska och österrikiska viner.