Italienska smaker – första boken i nya serien på köpet med Expressen

Nu kan du samla 20 kokböcker – med mat från hela världen. Den 5 november kom första boken ”Italienska smaker.”

Basilika, rucola, parmesan, pasta, risotto, pinjenötter, soltorkade  
tomater och … »Jag ääälskar italiensk mat!« är ett vanligt  
utrop när olika matkulturer kommer på tal. Trots nyare influenser,  
framför allt från Sydostasien, fortsätter det italienska köket  
vara många skandinavers kulinariska favorit. Flera av de klassiska  
rätterna – carpaccio, caprese, ossobuco och andra – har vi med  
åren lärt oss att tillaga och uttala nästan perfekt. Och många  
specialiteter – som prosciutto, mascarpone och crostini – är  
numera självklara inslag i svenska butiker.

Enkelheten lockar
Så vad är det som lockar och förför? Kanske enkelheten. I det  
italienska köket konstrar man inte till det i onödan. Varje råvara  
älskas som den är, för sin karakteristiska smak och sina speciella  
egenskaper. En tomat är en tomat – och det räcker långt! Men  
denna upphöjelse av naturens gåvor ställer också krav på god  
kvalitet. En tomat är en tomat – men den ska också odlas och  
tillagas med omsorg för att komma till sin rätt. Är det inte  
säsong för en speciell grönsak, ja då väljer man helst någon  
annan, för färskt är finast och därför alltid ett givet  
förstahandsval.

Lokala råvaror
Italien är en ganska ung nation, där varje regions särart  
fortfarande är tydlig. Det gäller inte minst maten. Visst kan man  
få tag på pizza i både Bologna och Neapel, men menyerna präglas  
överallt av lokalt producerade råvaror. I de norra provinserna till  
exempel lufttorkat kött och parmesan, och i de södra delarna  
tomater, oliver och citrusfrukter. Den långa kuststräckan runt hela  
halvön sörjer också för ett fantastiskt utbud av lokala fisk- och  
skaldjursrätter.

Maten får ta tid
Trots de regionala skillnaderna finns en gemensam nämnare för »la  
vera cucina italiana«, det sanna italienska köket: tidsfaktorn. Att  
tillaga och, kanske framför allt, äta maten får ta tid. Det är  
ingen slump att det var här, i en by på den italienska landsbygden,  
som den internationella slow food-rörelsen grundades i mitten av 1980-
talet.

Traditionell indelning
Den här boken är indelad i fyra kapitel efter hur den italienska  
måltiden traditionellt brukar serveras.

Antipasti
Antipasti betyder »före pastan« och är helt enkelt förrätter.  
Caprese, tomat- och mozzarellasallad, är kanske det mest klassiska  
exemplet av alla. Crostini, bruschetta och focaccia är välkända  
namn på smörgåstemat i denna kategori.

Primi
Primi är den första av den italienska måltidens två huvudrätter.  
Nästan alltid är pasta eller ris det dominerande inslaget, matiga  
soppor räknas också hit. Här i boken har primirätterna ofta fått  
sällskap av grönsaker, svamp eller skaldjur. Vissa recept är  
avsedda att räcka som huvudrätt, andra som just primi.

Secondi
Secondi, den andra huvudrätten, består i Italien ofta av ett stycke  
kött, fisk eller fågel utan speciella tillbehör (tillbehör kallas  
på italienska restauranger »contorni« och beställs alltid  
separat). På svenskt vis har våra recept broderats ut med potatis,  
såser och grönsaker.

Dolci
Dolci är den söta avslutningen, nästan alltid förknippad med  
säsongens bär eller frukter, ofta i kombination med smakrika ostar.  
Klassiska och krämiga desserter som tiramisu, pannacotta och  
zabaglione hör också hit.

Mättar fyra
Recepten i boken är oftast anpassade för att mätta fyra personer.  
Vill man på italienskt vis äta flera rätter går det alltså bra  
att minska portionerna (eller bjuda in fler gäster).

Glöm inte brödet
Lycka till – och glöm inte att komplettera måltiderna med ett gott  
bröd, som kan suga upp de sista dropparna av tallrikens goda,  
italienska smaker!

Smakprov ur boken

Här är ett smakprov ur kokboken "Italienska smaker"

Citronstekta kycklingfiléer med zucchinitagliatelle

Tips på resor till Italien

Vandra i vackra Venedig

Njut av havsvyer

Det här är "Smaker från hela världen"

• 20 kokböcker ingår i serien som är ett samarbete mellan Expressen och Allt om mat.
• En ny bok varje vecka. Säljs onsdag, torsdag och fredag tillsammans med Expressen, GT, Kvällsposten.
• Pris: 69 kronor. Första kokboken, ”Smaker från hela världen – Italien” följer med Expressen utan extra kostnad. Finns i affär 5-7 november.
• Minst 52 recept per bok.
• Alla recept är gjorda och provlagade enligt Allt om mats rutiner.

Här är alla böcker
Här är alla böcker i serien ”Smaker från hela världen” och när de finns i butik:
• 1. ”Italien”, 5-7 november
• 2. ”Frankrike”, 12-14 november
• 3. ”Sydostasien”, 19-21 november
• 4. ”USA”, 26-28 nov
• 5. ”Svensk vinter & jul”, 3-5 december
• 6. ”Spanien”, 10-12 december
• 7. ”Grekland”, 17-19 december
• 8. ”Mellanöstern”, 23-26 december (kommer tisdag)
• 9. ”Indien”, 31 december-2 januari
• 10. ”Japan & Korea”, 7-9 januari
• 11. ”Kina”, 14-16 januari
• 12. ”Sydamerika”, 21-23 januari
• 13. ”Karibien”, 28-30 januari
• 14. ”Afrika”, 4-6 februari
• 15. ”Ryssland”, 11-13 februari
• 16. ”Italien due”, 18-20 februari
• 17. ”Sverige vår”, 25-27 februari
• 18. ”Bakat från hela världen”, 4-6 mars
• 19. ”Desserter från hela världen”, 11-13 mars
• 20. ”Grillat från hela världen”, 18-20 mars