Nu kan du samla 20 kokböcker - med mat från hela världen. Den 5 november kom första boken "Italienska smaker."

Basilika, rucola, parmesan, pasta, risotto, pinjenötter, soltorkade
tomater och … »Jag ääälskar italiensk mat!« är ett vanligt
utrop när olika matkulturer kommer på tal. Trots nyare influenser,
framför allt från Sydostasien, fortsätter det italienska köket
vara många skandinavers kulinariska favorit. Flera av de klassiska
rätterna – carpaccio, caprese, ossobuco och andra – har vi med
åren lärt oss att tillaga och uttala nästan perfekt. Och många
specialiteter – som prosciutto, mascarpone och crostini – är
numera självklara inslag i svenska butiker.

Enkelheten lockar
Så vad är det som lockar och förför? Kanske enkelheten. I det
italienska köket konstrar man inte till det i onödan. Varje råvara
älskas som den är, för sin karakteristiska smak och sina speciella
egenskaper. En tomat är en tomat – och det räcker långt! Men
denna upphöjelse av naturens gåvor ställer också krav på god
kvalitet. En tomat är en tomat – men den ska också odlas och
tillagas med omsorg för att komma till sin rätt. Är det inte
säsong för en speciell grönsak, ja då väljer man helst någon
annan, för färskt är finast och därför alltid ett givet
förstahandsval.

Lokala råvaror
Italien är en ganska ung nation, där varje regions särart
fortfarande är tydlig. Det gäller inte minst maten. Visst kan man
få tag på pizza i både Bologna och Neapel, men menyerna präglas
överallt av lokalt producerade råvaror. I de norra provinserna till
exempel lufttorkat kött och parmesan, och i de södra delarna
tomater, oliver och citrusfrukter. Den långa kuststräckan runt hela
halvön sörjer också för ett fantastiskt utbud av lokala fisk- och
skaldjursrätter.

Maten får ta tid
Trots de regionala skillnaderna finns en gemensam nämnare för »la
vera cucina italiana«, det sanna italienska köket: tidsfaktorn. Att
tillaga och, kanske framför allt, äta maten får ta tid. Det är
ingen slump att det var här, i en by på den italienska landsbygden,
som den internationella slow food-rörelsen grundades i mitten av 1980-
talet.

Traditionell indelning
Den här boken är indelad i fyra kapitel efter hur den italienska
måltiden traditionellt brukar serveras.

Antipasti
Antipasti betyder »före pastan« och är helt enkelt förrätter.
Caprese, tomat- och mozzarellasallad, är kanske det mest klassiska
exemplet av alla. Crostini, bruschetta och focaccia är välkända
namn på smörgåstemat i denna kategori.

Primi
Primi är den första av den italienska måltidens två huvudrätter.
Nästan alltid är pasta eller ris det dominerande inslaget, matiga
soppor räknas också hit. Här i boken har primirätterna ofta fått
sällskap av grönsaker, svamp eller skaldjur. Vissa recept är
avsedda att räcka som huvudrätt, andra som just primi.

Secondi
Secondi, den andra huvudrätten, består i Italien ofta av ett stycke
kött, fisk eller fågel utan speciella tillbehör (tillbehör kallas
på italienska restauranger »contorni« och beställs alltid
separat). På svenskt vis har våra recept broderats ut med potatis,
såser och grönsaker.

Dolci
Dolci är den söta avslutningen, nästan alltid förknippad med
säsongens bär eller frukter, ofta i kombination med smakrika ostar.
Klassiska och krämiga desserter som tiramisu, pannacotta och
zabaglione hör också hit.

Mättar fyra
Recepten i boken är oftast anpassade för att mätta fyra personer.
Vill man på italienskt vis äta flera rätter går det alltså bra
att minska portionerna (eller bjuda in fler gäster).

Glöm inte brödet
Lycka till – och glöm inte att komplettera måltiderna med ett gott
bröd, som kan suga upp de sista dropparna av tallrikens goda,
italienska smaker!

Smakprov ur boken

Här är ett smakprov ur kokboken ”Italienska smaker”

Citronstekta kycklingfiléer med zucchinitagliatelle

Tips på resor till Italien

Vandra i vackra Venedig

Njut av havsvyer

Det här är ”Smaker från hela världen”

• 20 kokböcker ingår i serien som är ett samarbete mellan Expressen och Allt om mat.
• En ny bok varje vecka. Säljs onsdag, torsdag och fredag tillsammans med Expressen, GT, Kvällsposten.
• Pris: 69 kronor. Första kokboken, ”Smaker från hela världen – Italien” följer med Expressen utan extra kostnad. Finns i affär 5-7 november.
• Minst 52 recept per bok.
• Alla recept är gjorda och provlagade enligt Allt om mats rutiner.

Här är alla böcker
Här är alla böcker i serien ”Smaker från hela världen” och när de finns i butik:
• 1. ”Italien”, 5-7 november
• 2. ”Frankrike”, 12-14 november
• 3. ”Sydostasien”, 19-21 november
• 4. ”USA”, 26-28 nov
• 5. ”Svensk vinter & jul”, 3-5 december
• 6. ”Spanien”, 10-12 december
• 7. ”Grekland”, 17-19 december
• 8. ”Mellanöstern”, 23-26 december (kommer tisdag)
• 9. ”Indien”, 31 december-2 januari
• 10. ”Japan & Korea”, 7-9 januari
• 11. ”Kina”, 14-16 januari
• 12. ”Sydamerika”, 21-23 januari
• 13. ”Karibien”, 28-30 januari
• 14. ”Afrika”, 4-6 februari
• 15. ”Ryssland”, 11-13 februari
• 16. ”Italien due”, 18-20 februari
• 17. ”Sverige vår”, 25-27 februari
• 18. ”Bakat från hela världen”, 4-6 mars
• 19. ”Desserter från hela världen”, 11-13 mars
• 20. ”Grillat från hela världen”, 18-20 mars