Italienska maträtter! Typisk mat för regionen Apulien

Italiens klack inspirerar till en måltid med färska råvaror.

Typiskt för Apulien (italiensk region i södra Italien)

Olivoljan

Oliverna är regionens viktigaste inkomstkälla. Apulien står för upp emot hälften av den samlade italienska produktionen av olivolja. Olivoljan tillsammans med färska grönsaker är stommen i det apuliska köket.

Alltid ost

Av mjölk från kor, getter och får görs de många ostarna, både färska och lagrade. I de flesta måltider ingår någon form av ost, ofta färsk ricotta. Caciocavallo podolico del gargano är en av Apuliens bästa ostar, den görs av komjölk och har en doft av örter och vanilj.

Lokal pasta

I Italien har alla regioner sina speciella pastaformer. I Apulien är pastaformen fenescecchie typisk. Även oreccehiette, som har formen av en öronsnäcka, är vanlig. Pastan är ofta hemgjord av durumvete.

Mat från havet

Havet präglar det apuliska köket. I regionen finns ostronfarmar, både ostron och musslor är vanligt på menyerna. Ål är en annan vanlig specialitet som gärna äts i ålsoppa. Bläckfisk är också populärt, till exempel i form av bläckfisk-carpaccio.

Mycket lamm

Regionen Apulien är den tredje största producenten av lammkött i Italien. Man äter därför mycket lamm men även kryddiga korvar av främst griskött. Av griskött tillverkas också lufttorkad skinka.

Söt honung

Efter maten äts gärna torkad frukt eller små marsipanfigurer som är typiska för Apulien. I regionen tillverkas mycket honung, som bland annat används till olika bakelser.

Källor: www.icakuriren.se, www.in-italia.sek