Italienarnas stolthet – pasta!

Allt om pastan - italiernarnas stolthet. Är du sugen på att laga egen - titta på recepten.

Proffstipset

Från Alexandra Zazzi, krögare och kock:
– Köp helst en pasta av hög kvalitet, ta inte den billigaste. Skillnaden i pris är ofta inte så stor, men mjölet är bättre vilket ger bättre spänst. Särskilt om du gör pastasallad är det bra om skruvarna håller ihop.
Fullkornspasta passar bäst till såser med mycket egen karaktär, som såser med curry och chili. De döljer den lite fadda, nötaktiga smaken som fullkornspasta kan ha.

 

Några pastarecept för den hungrige!

Bakad pasta med spenat och skinka

Lax- och pepparrotsfylld ravioli

Annelies snabba pastasås

Pastalandet

Italien är pastalandet nummer ett; pasta har bakats i de italienska hemmen i århundraden. Sorterna varierar från norr till söder och har ofta skapats av italienska kvinnor som hittat på nya former och döpt dem. De har sedan kopierats av industrin.
Den första industripastan började tillverkas i Neapel på 1600-talet. Spagetti och makaroner var de första att introduceras i Sverige.

Betyder deg

Ordet pasta betyder deg, massa. Grunden till pasta är enkel, oftast innehåller den endast mjöl och vatten. Ibland även ägg. I vissa recept tillsätts också salt och olja. Oftast används durumvete till pasta. Det är en starkare vetesort än det vanliga vetemjölet.

Olika färger

Pasta är oftast vit-gul. Fullkornspastan är mörkare, åt det bruna hållet. Grön pasta innehåller oftast spenat, röd får sin färg från tomatpuré eller rödbetsjuice, och mörkgrå eller svart pasta från bläckfiskbläck.

Att koka pasta

Pasta ska kokas kraftigt i mycket vatten som är saltat. Fylld pasta ska kokas försiktigare för att innehållet inte ska läcka ut. Koktiden varierar, färsk pasta kokas kortare tid än torkad.
Lite olja i kokvattnet gör pastan glansig och den klibbar inte ihop lika lätt. Pasta som serveras med sås ska dock vara klibbig för att såsen ska fastna.
Ska pastan serveras kall i till exempel pastasallad; skölj först i varmt och sedan i kallt vatten.
Al dente betyder att pastan inte är helt genomkokt. Då är den fortfarande spänstig och ger något ”för tanden”, al dente som betyder just detta.

Pasta för alla smaker

Långa
Spagetti kommer av ordet spago, som betyder tråd.
Den lämpar sig bäst till såser utan stora bitar i, som ost-, köttfärs-, tomat- eller gräddiga såser som fastnar längs pastan. Såser med grövre bitar tenderar att bli kvar på botten av tallriken.
Bandpasta/bandspaget i som fettuccini och tagliatelle är långa som spagetti, men platta i formen. Passar bra till samma såser som till vanlig spagetti, men den större ytan gör att den också ger lite grövre bitar att fastna på den, som bacon, skaldjur, svamp.

Korta

Tubformade pastasorter som makaroner och penne är bra allroundpasta som passar till det mesta. De är den bästa pastasorten att stuva och använda i pastagratänger. Många tubformade pastasorter är räfflade på utsidan för att såsen ska fastna extra bra, dessa kallas rigate eller rigati. Släta sorter kallas istället lisci eller lisce.

Fyllda
Fylld pasta som tortellini och ravioli innehåller till exempel ost, kött, bönor eller svamp. Eftersom de är smakrika i sig brukar de serveras med enkla såser baserade på tomat eller bara med örter och riven parmesan.

Små
Minipasta är riktigt små pastaformer, som den risformade risoni eller stjärnformade stelli/stellini. Passar bra i soppor. Risoni kan också användas som ett alternativ till ris.

Plattor
Lasagne är en av de äldsta pastasorterna. Plattorna varvas med fyllning och tillagas i ugn.
Pastasorten testaroli anses också vara en av de mest ursprungliga pastaformerna. Det är runda små cirklar eller plättar som kokas.
Cannelloni är plattor som formats till stora rör, de tillagas i ugn med fyllning.

Fantasifulla

Fjärilsformade farfalle, hjulformade routine, spiraler, skruvar, snäckor passar utmärkt i pastasallader och till alla såser, kanske särskilt de med lite större bitar i.

Både mjöl och potatis
Gnocchi (uttalas ”njåcki”) är en pastasort som är formad som ihåliga snäckor. Men den egentliga gnocchin är tillverkad av potatis och är inte ihålig.

Ovanligare pastasorter

Ditalini – små fingerborgar
Lumache – sniglar
Mezzemani – halva händer
Paglia e fieno – hö och halm. Gröna och gula fettucineband, hoprullade i nystan.
Dischi volanti – flygande tefat
Galetti – små tuppar
Campanelli – små klockor
Capelli d’angelo – änglahår. Tunna, tunna spagetti.
Creste di gallo – tuppkammar
Elichi – propellrar
Orecchiette – små öron
Cavatappi – korkskruvar
Radiatori – radiatorer eller värmeelement
Fagottini – små ränslar eller ryggsäckar
Rachette – raketer

Källor: www.icakuriren.se, www.arla.se

NUVARANDE Italienarnas stolthet – pasta!
NÄSTA Sprängfylld!