Samla på kokböcker med Expressen och Allt om mat. Här är nummer sexton i serien.

Det italienska köket ligger oss svenskar så varmt om hjärtat – och har så mycket att bjuda på – att det fick bli en bok till på det italienska temat i denna bokserie om smaker från hela världen. Vi kallar den Italien due och fokuserar på fyra fylliga favoriter i var sitt kapitel. Recepten har anpassats efter svenska förhållanden och matvanor.

Pasta

Sedan 1400-talet har pastarätter varit en självklar del av italienarnas husmanskost, och här i Sverige finns pastarecept som är snart 300 år gamla. Ändå känns det som om utvecklingen inte tagit riktig fart förrän de senaste decennierna. Länge fanns på svenska butikshyllor bara makaroner och spaghetti att välja på – i dag konkurrerar mängder av sorter, både färska (pasta fresca) och torkade (pasta secca), om konsumenternas gunst.

Här i boken finns ett recept på hemgjord pasta smaksatt med citron, i övrigt baseras alla på färdigköpt pasta. Pappardelle, cannelloni och tagliatelle är några av de föreslagna sorterna, men givetvis går det bra att välja fritt efter tycke och smak. Rätterna varieras med grönsaker, svamp, kött, fisk och skaldjur. Flera av dem får extra italiensk skjuts av smakrika ostar som taleggio, pecorino och gorgonzola.~

Risotto

Risotto kräver runt 20 minuters ständig passning vid spisen, men så blir resultatet också något alldeles speciellt, krämigt men med ett visst tuggmotstånd kvar i varje riskorn. I Italien kan man välja mellan flera olika sorters ris, här i boken använder vi oss av arborioris. Det odlas på Poslätten i Lombardiet där risotton anses ha sina rötter.

I dag serveras många lokala risottovarianter över hela Italien, gemen-samt för dem alla är att de bygger på bra ris, god buljong och ofta även riven parmesan. Med dessa grundläggande ingredienser kan rätten sedan varieras i det oändliga. Botanisera bland bokens förslag på sällskap: spenat, chèvre, parmaskinka, räkor, hummer, kantareller och mycket mer.

 

Pizza

Pizzans verkliga ursprung är omtvistat, men staden Neapel i södra Italien brukar ta åt sig äran av att ha skapat denna omåttligt populära rätt. I Sverige introducerades pizzan först mot slutet av 1960-talet och fick då en unikt svensk följeslagare: vitkålssallad.

Vitsen med att baka egen pizza är förstås att man kan få både degen och fyllningen precis som man vill. Den som har bråttom hoppar över jäst och tar bakpulver i stället, alternativt köper mix eller, ännu enklare, färdig deg på rulle i kyldisken. Den som vill forma fina små minipizzor (pizzette) gör det, och den som hellre fyller en hel långpanna och skär i rutor gör det. Precis som med risotto är det bara kockens fantasi som sätter gränserna för hur pizzan ska se ut och smaka. Här hittar du inspiration till många olika fyllningar med bland annat kronärtskockshjärtan, fetaost, sardeller, lax, pilgrimsmusslor, kalvfärs och kyckling.

Något sött efter maten

Den som vill unna sig en fulländad italiensk måltid gör klokt i att inte äta sig alltför mätt före den söta finalen. Avdelningen »dolci« på italienska menyer brukar nämligen vara sällsynt lustfylld läsning. I bokens avslutande kapitel har vi plockat ut det bästa, från läskande blodapelsinsorbet till mättande tiramisu. Klassiker som zabaglione, panforte och pannacotta varvas med mer okända desserter, till exempel fruktsoppa minestrone som innehåller både morötter och zucchini och serveras med basilikaglass. Spännande smaksättare i flera av rätterna är amaretto, limoncello, vin santo och marsalavin.

En av många goda saker med den italienska maten är att man varken behöver utrusta sig med stenugnar eller pastamaskiner för att få till den rätta smaken. Var bara lite extra petig när du väljer råvarorna i butikernas diskar och hyllor. Då kan du gå hur långt som helst på den smakrika vägen genom Italiens kök – lycka till!

Köp hela serien

Klicka här och köp hela serien!

  • Den här bokserien består av recept ur tidningen Allt om Mat, som startade 1970 och ända sedan dess har varit Sveriges största mattidning. All mat som presenteras under Allt om Mat:s varumärke är provlagad i redaktionens eget provkök. Köket är stort, modernt och välutrustat men inrett som ett vanligt »hemmakök« för att stämma med läsarnas möjligheter.
  • Recepten provlagas ofta mer än en gång. Den fotografiska bilden, ingredienslistan och steg för steg-anvisningarna ska stämma exakt, så att läsarna kan få samma resultat som vi i provköket. Allt om Mat:s redaktion försöker tänka och handla ekologiskt och närproducerat. Vi följer också näringsdebatten om mat och hälsa men är försiktiga när det gäller modedieter.
  • De flesta recept till denna serie kokböcker har vi valt ur Allt om Mat:s skattkista av väl beprövade och mindre kända favoriter. Vissa är dock helt nyproducerade. Recepten har hämtat inspiration från olika länder och världsdelar men är anpassade till vår svenska tradition.

Relaterade artiklar