I annonssamarbete med SINGAPORE TOURISM BOARD OCH SINGAPORE AIRLINES

Under de senaste åren har intresset för att kombinera mat och resa fullständigt exploderat, och det är inte längre bara foodies som letar den perfekta kombinationen av god mat och nya kulturupplevelser. Vi åkte till Singapore – och kom hem frälsta. Här är ett urval av våra matupplevelser.

Matparadiset Singapore har gott om signaturämnen. Från fridfulla hawkers till äventyrsarv och high-end kändisrestauranger så om du är en foodie precis som vi, så är det Singapore som är ditt nästa mat-resmål. Här samsas flertalet Michelin-belönade restauranger och matmarknader, och varje år står Singapore som värd för några utav mat-världens mest uppskattade mat-och dryckesfestivaler.

Inspirerade efter alla upplevelser har vi gjort en guide över – i vårt tycke – Singapores starkaste kort.

Detaljerna gör helheten

Men innan vi kastar dig ut i matdjungeln så måste man ju ta sig dit. Asiatiska restauranger i Sverige i all ära – upplevelsen och smakerna kan aldrig bli så genuina som på plats. Man brukar säga att resan är en detalj som gör helheten och visst stämmer det – i alla fall om man är en foodie och reser med Singapore Airlines. För precis som i Singapore så prioriterar Singapore Airlines maten. Att äta extra gott – och festligt – är något av flygbolagets signum. Så välj ditt flygbolag med omsorg.


Tips! Stanna minst tre nätter i Singapore för att hinna äta dig igenom och ta del av alla måste-upplevelser! För den perfekta matupplevelsen under tre dagar, läs mer här!


Från en himmel till en annan

Väl på plats och innan du spänner upp svångremmen och börjar utforska den kulinariska smältdegel som ryms i Singapore, så rekommenderar vi varmt att du kollar igenom Michelinguidens Bib Gourmand över Singapore. Inte så mycket för att säkerställa en god måltid (Singapore fullständigt kryllar av riktigt bra mat från världens alla hörn), utan mer för att skapa dig en överblick över de dussintals hawker matmarknader och andra restauranger som serverar mat av Michelin-klass, från 500-lappen.

Lika förvånande som notan är utbudet; under 2017 tillkom nio nya Bib Gourmand-belönade restauranger till de tidigare 29, och idag ryms hela 38 stycken på Singapores relativt modesta ytareal! (Hur får de plats?!).

2016 släpptes Guide Michelin sin guide över Singapore och blev därmed den första staden i Asien med ett omnämnande i Guide Michelin. En restaurang vi gärna puffar lite extra för är Candlenut som belönades med en stjärna i Guide Michelin redan samma år, OCH har behållt den sedan dess. Missa inte att boka bord här, om du har möjlighet.

Candlenut är den enda Peranakan-restaurangen i världen med en stjärna i guide Michelin och här serveras inte enbart smaker från det Peranakanska köket, utan också ägaren och kocken Malcolm Lees barndomsminnen.

När du stillat hungern finns det massa mer att upptäcka i Singapore. Varför inte pröva på några pulshöjande aktiviteter? Vår systersajt Topphälsa har besökt Singapore och provat på några av stadens spännande äventyr – läs mer här!

Kök för alla smaker och plånböcker

Men Singapores mat-scen rymmer mer än höga smaker och internationellt uppmärksammade restauranger och ett måste är Hawkers matmarknader. Med sitt färgstarka kök som så väl återspeglar Singapores multietniska kultur är det en given plats både för ”locals” och turister som letar god mat till överkomliga priser. Marknaderna är en av Singapores absoluta huvudattraktioner och ett perfekt tillfälle att lära känna ”det riktiga” Singapore. Ett bra sätt att lära känna matmarknaderna och skaffa sig en bättre förståelse för det lokala köket, är att boka in sig på en guidad tur.


I Singapore betyder en måltid så mycket mer än att sortera ut vad som ska ätas till frukost, lunch och middag. Här ryms en nation av foodies som har gjort prisvärd mat till en konstform! Och Hawkers matmarknader är bara ett exempel av många.

Vi vill också varmt rekommendera sommarfestivalen Singapore Food Festival där lokala förmågor såväl som professionella visar upp sina kulinariska talanger mellan den 13-29 juli, och fusion-köket Mod-Sin (modern-Singaporean). Ett hett Mod-Sin tips är restaurangerna Wild Rocket och Labyrinth.

Laksa, Chili Crab och Hokkien Prawn Mee är tre rätter du absolut ska prova i Singapore. För det är här de lagas allra bäst. Laksa är en distinkt nudelsoppa med kokosmjölk som verkligen kittlar smaklökarna, Chili Crab en underbart saftig, stekt krabba, och Hokkien Prawn Mee stekta nudlar med räkor. Det må låta något enkelt, men det är förbluffande smakrikt och gott.

Psst… Missa inte heller!

Singapores nationalrätt Chicken Rice! Maträtten härstammar från kinesiska Hainan Island och kom till Singapore med tidiga kinesiska invandrare. En skål med Chicken Rice består av ris kokt i buljongen från kycklingen smaksatt med ingefära och pandan blad, en röd chilisås och såklart, en perfekt tillagad kyckling.

Singapore – där likasinnade möts

Efter att ha unnat dig delikatesser på stjärnrestauranger och fyllt magen med traditionella ”must-tries” från matmarknader och prisbelönta hemmakockar, finns det fortfarande så mycket kvar att uppleva i Singapore. Här möts inte bara foodies, gourmander, dessertentusiaster och mixologer, utan även historiker, konstnärer, äventyrslystna och storstadsentusiaster.

I Singapore blir varje måltid är en chans att njuta av något annat, i nya atmosfärer och på nya sätt, till ett bra pris. En av redaktionens absolut favoriter är curryn på The Tuckshop. The Tuckshop ligger i historiska Geylang, ett område som är fyllt av traditionella restauranger och restaurerade shophouses – perfekt om man vill kombinera sin matresa med lite genuin shopping!

I Singapore njuter du av hela världens shopping och ett enormt utbud av konst och kultur. En kronjuvel och något du absolut inte får missa är the National Gallery Singapore. Här finns en unik modern konstsamling med rariteter från såväl Singapore som övriga sydöstra Asien, och den största samlingen av modern konst i Sydostasien. Typisk för Singapore är också den ständigt närvarande naturen. Moderniteten till trots, här finns gott om gröna utrymmen som skänker andrum från stadens övriga rörelse och ständiga puls. Om du vill höra en snabb avstickare från din mat-turné rekommenderar vi Gardens by the Bay, en fem minuters promenad från det centrala affärsdistriktet och din go-to plats. Och när konstvandringen och naturupplevelsen är avklarad, varför inte spana in några av områdets lokala matförmågor? I Singapore kan maten aldrig bli fel.

NUVARANDE Inspiration: En kulinarisk resa utöver det vanliga
NÄSTA Fredagsgourmet! Lätt laxsashimi | Chia- och chokladpudding