In the Kitchen hos Alltommat.se

Andreas Ivarsson är matnörden som vill få folk att skippa road tripen i USA och istället besöka matlandet - Kanada.

Vem är du?

– Många beskriver mig som mannen med tusen intressen som emellanåt är väldigt manisk. Största passionen i mitt liv är mat och dryck i alla former och jag brinner hela tiden för att testa nya saker. När jag inte bloggar så jobbar jag med content marketing på IDG och annars har jag en journalistbakgrund. Jag bor i Stockholm tillsammans med min underbara fru Emma och ursprungligen kommer jag från Rödeby (utanför Karlskrona i Blekinge).
 
 Hur yttrar sig ditt matintresse?

– Jag tänker på mat hela tiden, inte bara för att jag är hungrig. Jag tycker att maten vi äter säger väldigt mycket om vår kultur och människorna i vårt samhälle, bakom många av våra matval finns ställningstagande som är intressanta att fundera på. Och mitt matintresse är så stort att jag ibland får dåligt samvete, folk i min närhet måste tycka att jag är en jobbig jävel ibland som ska vara så petig när det gäller till exempel val av lunchställe.

Varför valde du att flytta in hos Alltommat.se?

– Allt om Mat är Sveriges största mattidning och jag vill se hur det är att blogga på en så stor plattform. Det är också väldigt kul att få vara med och påverka utvecklingen av sajten för att vi ska nå ännu fler matnördar där ute.

 Beskriv din blogg med tre ord.

– Nörderi en masse.

 Bästa matminne?

– Förra sommaren när min fru tog med mig till vingården Nk’Mips restaurang. Vingården ligger i Kanadas enda öken, i British Columbia, och den drivs av indianer från lokala stammar. Allt var perfekt denna kväll. Vi satt med utsikt över vinstockarna och längre bort såg man hela dalen och bergen ännu längre bort. Maten var också helt underbar, en crossover mellan traditionell indiansk mat och Kanadas arv från Europa. Fantastiska råvaror i intressanta kombinationer tillsammans med vin från gården.

Konstigaste matminne?

– I Seychellerna för några veckor sedan. Utan att vi visste om det hade vårt hotell bokat in en femrättersmiddag till oss. Rätt mätta gick vi för att dricka cocktails i hotellets bar, där möttes vi av konstiga blickar från personalen. Blickarna berodde på att vi var sena till middagen vi inte visste om. Om du normalt sett älskar vällagad mat så känns det väldigt konstigt i en situation när varje ny tallrik känns som ett straff. Nästan kräkfärdiga gick jag och min fru ifrån middagen.

Hur började ditt matintresse?

– Enligt mina föräldrar började jag blanda grejer i köket så fort jag kunde gå och sen har det bara eskalerat. Jag har bloggat sedan 2005 i olika former. 2010 blev det fokus på bakning och för lite mer än ett år sen gled det över mer och mer på enbart mat och dryck, då föddes In The Kitchen och nu är jag hos Allt om Mat. Från början ville jag logga mitt matintresse och samtidigt lära mig mer om webbutveckling, sökmotoroptimering och analys. Av någon anledning så blev det fler och fler besökare, senaste månaderna har besökssiffrorna legat på mer än 12 000 besökare per vecka och det är riktigt kul.
 
Hur är du som värd?

– Jag har en förmåga att bjuda på väldigt mycket mat, blir nästan lite övermäktigt för alla parter med matkoma som följd. Jag känner mig nästan lite Edward Blom-esk i det hänseendet.

Vad får du för oftast höra av läsarna?

–  Oftast är det bara en ryggdunk och tack efter att de provat mina recept eller tips. Annars tror jag att många uppskattar när jag kommer åsikter och problematiserar maten, ett exempel var när jag satte mig själv mot väggen när det handlar om det här med att äta kött.

Vad vill du helst höra?

– Ärliga kommentarer, jag gillar ”negativ” feedback, det är sånt som får mig att bli bättre och behålla min ödmjukhet.

Oumbärligt redskap i köket?

– Digital våg och en riktigt bra stekgryta med lock.

 Vad är nästa stora mattrend i Sverige?

– Matiga smörgåsar. Efter hamburgare och riktiga tacos har vi fått upp lusten att äta med händerna igen. Vi har sen tidigare en väldigt stark brödtradition i Sverige och tillsammans med vårt ökande resande till USA så tror jag att smörgåsen får ett uppsving. Kanske kan vi få till spännande crossovers mellan traditionellt svenskt och matkulturer från de invandrargupper som kommit till oss de senaste åren. Det är inte bara en förhoppning i min matsjäl, det är också en förhoppning i mitt hjärta så att vi kan släppa in våra ”nya landsmän” på riktigt i Sverige och motverka den stora främlingsrädslan som råder.

Vilket är det mest underskattade matlandet?

– Kanada. Det är ett enormt land med väldigt varierade råvaror och spännande crossovers mellan matkulturer från de invandrargrupper som fortfarande bygger det landet. Några exempel: är Alberta har vi bland annat det polska och ukrainska arvet, Quebec har arvet från Frankrike och Vancouver är den stad utanför Kina som har flest kinesiska invånare. Så skippa roadtrippen i USA, åk till Kanada istället!