Under 2007 ökade Ica sin försäljning av ekologiska produkter med 28 procent. I linje med den trenden lanserar de en helt ny soritmentslinje av ekologiska varor.

Ica I love eco heter den nya linjen med varor som är ekologiska i Icas sortiment.
 – Vi har jobbat med ekologisk avaror sedan 1990-talet och tidigare hette de Sunda, säger Icas miljöchef Kerstin Lindvall.
 – Vi ville lyfta fram det ekologiska i vårt sortiment tydligare och valde att ändra loggan och namnet.
Linjen har ett engelskt namn och det är för att varunamnet ska fungera även i andra länder, såsom Norge där Ica också finns.
Det ekologiska ligger i tiden hos både företag och konsumeter i dag.
 – Vi har ägarkrav på oss från Ica-handlarna och vi försöker samtidigt efterleva vad de vill, vad vi som företag vill och vad konsumenterna vill, säger Lindvall.

Svårt att hitta mjuka ekobröd

Alla varor i det nya sortimentet är ekologiska, men alla är inte Kravmärkta.
 – Vad som är ekologiskt bestäms av EU, och de har också en egen märkning för ekologiska varor.
Många av varorna har också den svenska Kravmärkningen, som har något strängare regler än EU:s. Visionen på Ica är att kunna erbjuda ett ekologiskt alternativ till allt i handeln, men det går inte än så länge.

 – Det är svårt att få tag i ekologiska mjuka bröd och även charkprodukter till exempel, det finns mycket mer man skulle vilja ha, säger Kerstin Lindvall (bilden).
Totalt finns 370 ekologiska produkter i Icas sortiment. 

Så bestämmer de vad som är vad

Produkterna i serien är märkta med KRAV eller med EU-ekologiskt. KRAV ställer högre krav på djurhållningen och därför använder ICA KRAVs märkning för alla animaliska produkter, som kött, ägg och mjölk. För vegetabilier, det vill säga frukt, grönsaker och spannmål, godkänner ICA även EUs ekologiska märkning, då den i stort sett överensstämmer med KRAVs regelverk.

Tävlingen av avgjord

Vinnarna av 10 matkassar från ICA kommer att publiceras här inom kort.