På de svenska kräftkalasen är det mestadels kinesiska kräftor som äts. - Det är för dyrt med svenska kräftor, säger Markus Herlin på företaget Ullmo.

Den mest förekommande kräftan i Sverige idag är den inplanterade singnalkräftan (Pacifastacus leniusculus) som kommer från USA. Detta beror på att många av de svenska flodkräftorna dog ut för flera år sedan av pesten. Men framför allt på Gotland och i norra Sverige, dit pesten ännu inte har spridit sig, kan man fortfarande hitta de svenska kräftorna.
Importkräftorna som liknar den svenska (Astacus Astacus) är den turkiska och armeniska (Astacus leptodactylus). Det finns också gott om kinesiska och spanska importkräftor att få tag på i våra butiker.
Företaget Ullmo säljer kräftor från samtliga fyra ovanstående länder och säger att det största problemet med att en del av deras produkter görs utomlands är att man inte kan övervaka produktionen.
– De kanske tycker att dillen är bra eller att de har saltat tillräckligt, men det kanske inte vi tycker, säger Anders Ronander, verkställande direktör på Ullmo.
Anledningen till att mycket av produktionen är förlagd utomlands är att det är dyrt att föda upp egna kräftor. De svenska kräftorna, det vill säga de vi idag kan fånga i svenskt vatten, är dyrare då man köper från uppfödare för att sedan plantera ut dem i sjön. De är istället de kinesiska kräftorna som säljs bäst här i Sverige, detta på grund av det låga priset, menar Markus Herlin på Ullmo.

Fryses in för att säljas nästa år

Ett annat problem med svenska kräftor är enligt Markus Herlin är att man plockar de flesta kräftorna efter att kräftsäsongen är över, i september, och fryser in dem till nästa säsong.
Det är inget problem enligt Herlin att man har kräftor liggandes en längre tid i frysen. De kan bli något saltare men annars är det ingen fara.
– Vi brukar säga att man kan ha dem upp till två år i frysen, säger han.

Gott till kräftorna:
Västerbottensost-krans

Kräftbröd

Mandelmaräng med sommarbär

Chèvresufflé med ugnsbakade honungstomater och syltade kantareller

Västerbottenpaj

Skaldjursröra

Några av de vanligaste kräftorna vi köper i Sverige

Kinesiska: sumpkräfta, vanligtast i buktiken, mycket prisvärda, samma kräfta som spanska och louisiana. Art: Procambarus clarkii
Turkiska: Bergsjökräftor. Påminner om den svenska flodkräftorna, samma kräfta som de armeniska. Art: Astacus leptodactylus
Armeniska:  Bergsjökräftor. Påminner om den svenska flodkräftorna, samma kräfta som turkiska. Prisvärd jämfört med de turkiska. Art: Astacus leptodactylus
Spanska: Sumpkräfta, samma art som i Kina och Louisiana. Art: Procambarus clarkii

Den vanliga kräftlager består av
vatten
socker
salt
Krondill

Relaterade artiklar

NUVARANDE I Sverige äter vi mest kinesiska kräftor
NÄSTA Härligt med hallon