Jag stoppar i mig en sockerfri halstablett och läser sedan med stor ansträngning det finstilta på baksidan: ”sötningsmedel maltitolsirap, sorbitolsirap, aspartam, acesulfam-K …” Det står i alla fall inte sukralos vilket gör mig innerligt tacksam.

Naturvårdsverket gjorde nämligen nyligen en kartläggning av det av Livsmedelsverket godkända sötningsmedelet sukralos – som bland annat används i Coca-Cola Light, Felix ketchup och i flera av Arlas Yoggiprodukter – och det visade sig att det som var testat och ofarligt för människan inte alls var testat och ofarligt för miljön.

Sukralos som blev godkänt i början av 2005 är 600 gånger sötare än socker, och behöver alltså bara användas i ytterst små mängder. Men Naturvårdsverkets första kartläggning har visat att de svenska reningsverken inte kan ta hand om sukralos, som därför går rakt ut i sjöar och vattendrag. Mellan fem och sex ton om året har läckt ut, och eftersom sukralos bryts ner långsamt i naturen befarar man nu att fiskar och andra vattenlevande organismer kan påverkas.

Sockerdebatten som började för några år sedan har alltså nu definitivt tagit en ny vändning. Amerikanska forskare har redan slagit fast att syntetiska sötningsmedel kan göra oss ännu hungrigare och fetare än socker, eftersom kroppen luras att få mer aptit av den söta smaken. Men miljöaspekten av dessa syntetiska ämnen som passerar genom kroppen tycks ingen hittills ha tänkt på.

Behöver vi då egentligen minska på intaget av vanligt socker? Det är lätt att få intrycket att vi äter tonvis mer sötsaker i Sverige nu jämfört med förr, men faktum är att den totala sockerkonsumtionen legat ganska stabilt på kring 40 kilo per person och år sedan 1930-talet. I dag konsumerar vi förstås väsentligt mycket mer sötad läsk och godis, medan vi förr använde stora mängder socker i hushållet i stället: till saftkokning, bullbak och egna gotter. Sockerskräcken tycks med andra ord överdriven. Däremot visar sukralosfallet att vi inte alltför snabbt ska nöja oss med försäkringar om att nya ämnen är ofarliga. Vad innehåller färgsprakande godis och läsk egentligen, förutom socker? Det finns det nog allanledning att vara mer orolig för.

Isabella lövin

är journalist och författare.
Hon vann förra året Stora journalistpriset och är nominerad till "Guldspaden" för sin bok "Tyst hav".
Du läser hennes krönikor i tidningen Allt om Mat och här på AlltOmMat.se.

Bäst just nu:
Coop som planerar att ta bort plastkassarna från sina butiker.
I stället ska komposterbara miljöpåsar användas.

Sämst just nu:
Tolv av hundra stickprovskontrollerade partier av ris innehöll, enligt Livsmedelsverket, mögelgiftet aflatoxin över EU:s gränsvärden. Sämst var basmatiris där tio av sjuttiotre prover innehöll mögelspår över gränsvärdet.