För drygt 40 år sedan fanns det inte en enda mattidning i Sverige, knappt i världen ens. Men på Bonnier Tidskrifter kom någon med den djärva idén att man kanske skulle kunna göra en tidning som
handlade om mat, bara om mat…?
När första numret av Allt om Mat kom, i oktober 1970, var det många som var skeptiska. Bara om mat? Så begränsat! Och vad skulle man ta sig till när recepten tog slut, hade man tänkt på det?

Skeptikerna fick fel. Allt om Mat blev en enorm succé redan från början.
90 000 prenumeranter i ett nafs. Det var verkligen som om tiden var mogen. Kvinnorna hade gått ut i förvärvslivet och familjerna ville ha förslag på snabb och billig vardagsmat. Nyfikenheten på mat från andra kulturer var på uppåtgående. Och modern bildteknik och utvecklingen av tidningsdesign skapade förutsättningar för ett riktigt snyggt och lockande magasin – en tidning man kunde läsa lika mycket för lusten som för själva recepten.

Själv minns jag hur vansinnigt snygg Allt om Mat var, med de häftigaste typsnitten, stora bilder och en färgskala – mestadels lejongul och brun – som var mitt i det trendiga 70-talet. Men det som fick både mig och de flesta andra på fall var något helt annat, och mycket viktigare, nämligen att recepten fungerade!
En av dem som var med och utvecklade tidningen var Astrid Abrahamsson, legendarisk matredaktör. Astrid och hennes kollegor hade skapat en mall för exakt hur recepten skulle ställas upp och läsas, och vilka fakta som måste finnas med. De utvecklade ett provkök som testlagade (och fortfarande testlagar!) alla recept utan undantag. Och de såg till att fotografernas bilder av maten såg ut exakt som det resultat som både provköket och vi vanliga matlagare fick när vi följde receptet.
Det låter kanske enkelt, men på den tiden var det ingen självklarhet. Men det var ett grundarbete som lönade sig. I dag är Allt om Mat fortfarande Sveriges i särklass största mattidning, med 538 000 läsare! I dag finns vi även på webben, i böcker och på matmässan Det Goda Köket.

Grunden är fortfarande det kvalitetsarbete som utförs av vår kunniga redaktion av kockar och matredaktörer. Tack alla ni – och alla duktiga medarbetare vi haft genom åren! Och tack alla ni underbara läsare som stöttat oss, med härliga brev, vassa debattinlägg och massor av glada tillrop.
Nu kavlar vi upp ärmarna och satsar på 40 år till!

Testa dina matkunskaper

Stort jubileumstest hittar du här.

NUVARANDE I begynnelsen…
NÄSTA Mellanmål som lätt går att göra