Huvudrätt till nyår – tips, inspiration och recept

Här hittar du goda huvudrätter till nyårsmiddagen - allt från enkla till riktigt lyxiga. Hummer, kyckling, fisk, oxfilé eller vegetariskt, det finns något för alla.

Oxfilé som huvudrätt på olika sätt

nyårsmeny-med-oxfilé

Oxfilé är klassisk nyårsmat. Helstekt oxfilé i ugn är enkelt och är lätt att få riktigt gott. För att hålla det klassiskt så servera gärna oxfilé med hasselbackspotatis och rödvinssås.

Vill du prova något nytt kan du servera gravad oxfilé som tournedos – blir fantastiskt gott men kräver ett par dagars förberedelse.

Så tillagar du oxfilé: Gnid in köttet i salt och peppar, stek det i en stekpanna så att du får yta och tillaga på 150 grader i ugn tills innertemperaturen nått 55 grader (rare). Innertemperatur för oxfilé är 55 – 70 grader (well done).


Lyxig kyckling till nyår

Kyckling med jordärtskockscrème, champagnekokt kål och sky med valnöt är en matupplevelse utöver det vanliga, enligt provköket vid provlagning. Fantastiska smaker och konsistenser!

Kyckling med jordärtskockscrème, champagnekokt kål och sky med valnöt

Hummer som huvudrätt

Hummer är mycket klassisk nyårsmat och fungerar som både förrätt och huvudrätt.

gratinerad-hummer-nyår

Gratinerad hummer är enkelt att laga och du kan smaksätta som du vill. Med svamp, parmesan, persilja. Hummerrisotto är en varmrätt som också är god till nyår.


Lyxig fisk till nyårsmenyn

torskrygg till lyxig nyårsmeny

Riktigt fin fisk till nyår! Rimmad torsk får en fin och fast konsistens, och håller ihop bra vid stekning. Här hittar du receptet på rimmad ugnsbakad torsk med varma grönsaker och körsbärstomater.


Vegetariskt till nyår – tips på goda recept
Svamprisotto

Foto: Lina Eriksson

Risotto fungerar alltid! Satsa på lyxiga ingredienser som tryffel, fin parmesanost, svamp och kanske sparris.

Det asiatiska köket bjuder också på goda vegetariska rätter till nyår. Koriander, lime och chili är pigga smaker som passar bra i en nyårsmeny. För fler vegetariska recept till nyår klicka här. 

Fler förslag på huvudrätter till nyår: