Handelsförbud mot blåfenad tonfisk röstades ner trots att beståndet är hotat.

Den blåfenade tonfisken klassas inte som akut utrotningshotad, och därför kommer inget handelsförbud att införas. Detta beslutade man på ett möte i den internationella CITES-konventionen i Qatar. EU och USA röstade för ett skydd av tonfisken, men för att ett förslag ska gå igenom krävs ja från två tredjedelar av länderna i konventionen.

Blåfenad tonfisk är en populär ingrediens i sushi och sashimi i Japan, och beståndet har minskat med mer än hälften de senaste 10 åren. WWF vädjar nu till restauranger, kockar handel och konsumenter att ställa krav.

– Då politikerna misslyckats är det nu viktigare än någonsin att konsumenterna slutar köpa blåfenad tonfisk för att visa sitt missnöje med den misslyckade fiskeförvaltningen, säger Inger Näslund, fiskeexpert vid WWF i ett pressmeddelande,

På konferensen hänvisar man till att ICCAT (internationella kommissionen för bevarandet av tonfiskbeståndet i Atlanten) får sköta skyddet av fisken.

Monaco är i dag det enda land som infört handelsförbud mot blåfenad tonfisk, och det var också de som lade fram förslaget till CITES.

CITES

Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter, CITES, är en överenskommelse mellan närmare 170 stater om vilka regler som ska gälla för handel med djur och växter av hotade arter.

Källa: Naturvårdsverket.se

NUVARANDE Hotad sushifisk får inget skydd
NÄSTA Godis med choklad och nötter