Livsmedelsverket råder oss att dra ner på intaget av söta drycker - oavsett om det är socker eller sötningsmedel i drickan. Ny forskning visar istället att honung är bästa sättet att söta på.

Ny forskning visar att sötningsmedel kan stimulera frisättningen av vissa ämnen i hjärnan som i sin tur ökar aptiten för socker, skriver livsmedelsverket. Nu råder de oss till att begränsa konsumtionen av söta drycker, oavsett om det är socker eller sötningsmedel i drickan.
Samtidigt visar helt ny forskning på ett mer naturligt alternativ till sötningsmedlet. Nämligen honung.

GI-experten Fredrik Paulún har lusläst forskningsrapporter och hittat följande om honung:

Honung – bättre för blodsockret

Vanligt socker är negativt för hälsan och särskilt för diabetiker. I en indisk studie testade man om honung kunde vara bättre än socker för personer med
nedsatt insulinkänslighet – ett förstadium till diabetes typ 2 som är mycket
vanligt bland svenskar.
30 personer med diabetes i släkten testades och det visade sig att honung gav riktigt bra blodsockerbalans och är därför bättre som sötningsmedel än till exempel socker.
Men tänk på att även honung innehåller många kalorier så för mycket kan givetvis ge viktökning.
Fakta: ”Subjects with impaired glucose tolerance exhibit a high degree of tolerance to honey”. J Med Food. 2007 Sep;10 (3):473-8.

LÄS OCKSÅ: Honung – hur nyttigt är det egentligen? ToppHälsas dietist svarar!

Honung – bra för näringsintaget

Honung ger bra näring. En studie visade att en konsumtion av 1,2 gram honung per kilo kroppsvikt under två veckor kunde öka koncentrationen av C-vitamin i blodet med 47 procent, kopparhalten med 33 procent och järnhalten med 20 procent.
Vidare ökade mängden glutationreduktas (en superstark kropps-egen antioxidant) med 7 procent.
Dessutom blev immunförsvaret starkare och blodsockret vid fasta sjönk 5 procent. Honung är alltså ett nyttigt livsmedel, medan motsvarande konsumtion av vanligt socker ger precis motsatta resultat med sämre näringsstatus och blodsockerproblem.
Fakta: ”Effekts of daily consumption of honey solution on hematological indices and blood levels of minerals and enzymes in normal individuals”. J Med Food. 2003 Summer;6 (2):135-40.