I annonssamarbete med CONSORCIO SERRANO

Den ursprungsmärkta och lufttorkade spanska serranoskinkan är som gjord för charktallriken. Men det finns många enkla sätt för att ytterligare öka smakupplevelsen. – Nu till jul kan man exempelvis linda in våra svenska köttbullar och steka på lite lätt, säger Daniel Sandvall, svensk ambassadör för Consorcio Serrano.

Mer om hur Consorcio Serranoskinkan skapas här. 

Till vardags är Daniel Sandvall sommelier och krögare på vin- och matbaren Vinoteket Lothar i Västerås. Efter många år i Spanien är han också svensk ambassadör för Consorcio Serrano. Den spanska organisationen är en sammanslutning av de 28 bästa spanska tillverkarna av den världsberömda lufttorkade serranoskinkan.

Och det var för att säkerställa den höga och jämna kvaliteten som Consorcio Serrano bildades i Madrid för exakt 30 år sedan. Det är också en av anledningarna till att den spanska lufttorkade skinkan har blivit en sådan självklar ingrediens på charkbrickorna i våra svenska hem, ofta tillsammans med en bit ost och några oliver.

– Den har en härligt sötnötig smak, med mindre framträdande sälta än jag upplever hos många andra lufttorkade skinkor. Är en lufttorkad skinka rätt tillverkad ska det du känner i doften harmoniera med det du känner i gommen, säger Daniel Sandvall.

serrano3

På Vinoteket Lothar gör han helst som i Spanien; går runt bland gästerna och skär skinkan i lövtunna skivor direkt vid borden. Njutningen tycker han är att ofta bara servera med ett glas cava, eller kanske en lagrad bit manchego-ost.

– Den är som godast när den får vara en del i ett sammanhang där den står i centrum, så att säga. Det är då smaken kommer fram och till sin rätt.

Daniel Sandvalls 4 tips hur man bäst kombinerar med serranoskinka:

1. Som pincho (canapé) med en bit ost, en bit ugnsrostad tomat och en rulle serranoskinka i samklang med ett lätt fruktigt rött vin.

2. Som texturhöjande inslag i form av ugnsbakade tunna skivor till ugnsbakad torskrygg eller lax. Enkelt att lägga in strax innan fisken ändå snart är klar i ugnen. Crunch med finstämd sälta till dessa fiskrätter gör att man kan övergå till att dricka lätta röda viner istället för vitt.

image009

3. Gott är också att linda in din ugnsbakade kyckling, fläskfilé eller torskfilé med serranoskivor. Hur enkelt och smakförhöjande som helst!

4. Nu till jul kan man även linda in våra svenska köttbullar och steka på lite lätt. Överhuvudtaget är det en fin dekorationsmöjlighet att lägga till tunna, ugnsbakade skivor serrano till de flesta rätter som tillbehör. Det tillför textur och skön sälta. I sallader eller krämiga soppor kan man smula ner skinkan och lägga som topping. Till köttbiten kan den få ingå i form av ”segel” för att bygga rätten på höjden.

Garanterat gastronomisk stämpel

För att en producent ska få använda sig av den gastronomiska kvalitetsstämpeln från Consorcio Serrano måste grisarna ha fötts upp och hela produktionen ägt rum i Spanien. Dessutom ska skinkan vara lufttorkad i minst 12 månader.

Sedan Consorcio Serrano bildades 1990 har den ursprungsskyddade skinkan gjort en succéartad resa över hela världen. I dag är serranoskinka Spaniens fjärde största exportprodukt.

Mer om hur Consorcio Serranoskinkan skapas här.