Både uppfinningsrikedomen och kreativiteten var hög bland bidragen till årets sillmästare 2014 och nu är vinnaren utsedd - det blev en sill med smak av hjortron och stjärnanis som segarade!

Med klassiska och tydliga smaker, så känns ändå inläggningen ny och spännade! Gott med både sötma och syra, passar fint till sillen. Rödlök, stjärnanis och hjortron gör också inläggningen visuellt mycket fin. Mums!

Så lyder Abbas motivering till varför just Sill med hjortron och stjärnanis är tog hem segern. Visst låter det som något för ditt julbord i år? Här är receptet:

Ingredienser:

1 dl ättika
1 ½ dl strösocker
2 dl vatten
10 hela svartpepparkorn
2 lagerblad
4 hela stjärnanis
250 g hjortron, tinade
1 rödlök
1 burk, Abbas 5-minsill

Gör så här: Koka upp ättika, strösocker, vatten, vitpeppar, lagerblad och stjärnanis. Sjud i cirka 5 minuter och tillsätt hjortronen på slutet, låt svalna helt. Häll av lagen från sillen. Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Varva sill, hjortron och rödlök i en burk, häll över lagen och låt stå i minst ett dygn innan den serveras!

Det är Anna Lundkvist från Ljungby som står bakom det vinnande receptet.  Anna vinner dels ett presentkort på Royal Design värt 1000 kronor, dels en box från Abba med härliga produkter till ett värde 300 kronor. Givetvis vill vi veta hur det känns att bli årets sillmästare och vad hennes inspiration kom ifrån:

– Det känns jätteroligt och jag blev så överraskad! Det trodde jag verkligen inte. Receptet är faktiskt ett tips från min syster. Jag älskar ju klara sillar och  gillar inte sill med krämiga såser så där jättemycket. Vanlig hederlig löksill är en stor favorit. Även apelsin/vaniljsill gillar jag.

– Vad kommer du köpa och laga med vinsterna?

– Jag vet faktiskt inte, jag tror det blir något nytt till köket iallafall – jag gillar Le Creusets formar eller liknande från dem kanske. Med sillen blir det nya expriment med klara sillinläggningar, jag funderar lite på något med tranbär kanske?

Vi passade också på att fråga Anna om hennes bästa tips för att lyckas med sillen och vad hon planerar att ha på julbordet i år:

– Var inte rädd för att prova och experimentera! Köttbullar, skinka, kålpudding, Jansson och kålrotslåda är ett måste på mitt julbord.

Vinst 2-5 bestod av Abbaboxar med godsaker värd 300 kronor och här är övriga pristagare:

  • Limesill med mynta och ingefära (Camilla från Askim)
  • Julens godaste mandelsill (Ritva från Mjölby)
  • Granatäpple, silverlök och chiliflakes (Livia i Sätila)
  • Rosépepparsill (Anna-Stina från Uppsala)

Här hittar du fler goda bidrag till årets sillmästare:

Granskott, lakrits eller fänkål  -vilken krydda ger du din sill i år?

Toast Skagen, hjortron, honung och lime – spännande bidrag till årets sillmästare

Västerbotten, curry och himmelskt god sill – här är några av bidragen till årets sillmästare

Coleslaw, saffran eller magisk julsill – vem blir årets sillmästare