FN-projektet "Skolmat blir kunskap" gör stor nytta i fattiga länder. Allt om mat och föreningen Årets kock med Fredrik Eriksson som ordförande har valt att engagera sig i projektet.

– Man ser tydligt den satsning som FN gör. Det blir tydligt vart pengarna går och vilken nytta de gör, säger kocken Fredrik Eriksson, ordförande i föreningen Årets kock som engagerar sig i FN-projektet Skolmat blir kunskap. Han har själv besökt ett skolmatsprojekt i Kambodja.
– FN är på plats och ser till att det finns kockar och att det blir på rätt sätt.

Samma mat varje dag

Maten är uträknad efter näringsbehov och består av ris, någon fisk, grönskaker och olja med e-vitamin. Och det är samma mat som tillagas varje dag.
– De vet ju inget annat. Mat är mat, säger Fredrik.
FN bygger enkelt och snabbt upp kök enligt en modell, de ser lika ut överallt. Det var förvånande att se hur organiserat allting var där, berättar Fredrik.
– Hade vi haft ett sånt kök på varje krisdrabbad plats hade det sett annorlunda ut, men det finns för få kök.

Lätt att se effekt

Det här projektet gör det enkelt att skänka pengar till något specifikt. Skolmat leder till att barnen faktiskt kan gå i skolan och ta del av undervisningen, eftersom de inte behöver vara hungriga.
– Det var mycket glädje i deras ögon. De är små och underutvecklade många av dem, men de barnen vi hälsade på mår bra. De har varit en del av programmet under en längre tid. Vi fick se det fina med projektet.

Föreningen Årets kock

Namn: Fredrik Eriksson.

Yrke: kock och krögare.

Aktuell: som drivande i föreningen Årets kocks engagemang i projektet för gratis skolmat.

NUVARANDE Hjälper till mot svälten
NÄSTA Köttfärslimpa på nya sätt