Köksskolan lär dig välja rätt skaldjur.

Proffstipset

Marco Hosseinpour, vd för fiskgrossisten FDC i Malmö om skaldjur:
  – Frossa i havets delikatesser. Skaldjur är rika på mineraler och innehåller nyttiga Omega 3-fettsyrorna. Kolesterolhalten är dock hög hos skaldjur och du som har problem med gallsten bör undvika dem.

Hummer

Kungen bland skaldjuren, kan bli upp till 75 centimeter lång. Rejäla klor och välmatad stjärt med fast, vitt kött gör den till en delikatess. Lever längs Norges, Sveriges och Danmarks västra kuster. Hummer får fiskas från första måndagen efter 20 september till och med 30 april. Äts naturell, eventuellt med smält, rört smör
eller gratinerad.

Krabba

Skiljer sig i smak från de övriga kräftdjuren. Man äter de kraftiga klorna och inkråmet i skölden. Krabbkött används ofta i sallader och gratänger. Krabba lever längs kusterna i Skagerack, Kattegatt och norra Öresund. Finns rikligt runt Irland och England.

Räka

Vanliga nordhavsräkan trivs bäst i kallt vatten. Parar sig i september,
oktober och har alltså mest rom under vintermånaderna. Räkorna kokas ombord på
räktrålaren där de i regel också fryses. Det svenska räkfisket började runt sekelskiftet.

Scampi – se upp!

Tigerräkor, jätteräkor eller kungsräkor, olika namn på den stora, tropiska
räkan som kan bli över 30 centimeter. Naturskyddsföreningen uppmanar
oss att undvika den eftersom odlingen av jätteräkorna är en stor miljöbov. Mangroveskogarna, som är viktiga ekosystem, utrotas för att anlägga räkodlingsbassänger. Efter 5–10 år är marken förorenad och odlingarna måste flytta vidare. Dessutom används ofta barnarbetare för att skala räkorna.

Signalkräfta

Den vanligaste kräftan i Sverige i dag. Planterades in i slutet av 1960-talet. Signalkräftan är motståndskraftig mot kräftpesten men bärare av sjukdomen. Signalkräftan har hårdare skal och klor än flodkräftan. Är några centimeter större än flodkräftan.

Flodkräfta

Klassikern, populär redan från 1500-talet. I dag har kräftpesten slagit ut 95 procent av bestånden. Flodkräftan är svart när den fångas, skiftar färg till rött när den kokas.

Havskräfta

Västkustens svar på sötvattenkräftorna. Cirka 17–20 centimeter. Fångas i Kattegatt, norska havet och Atlantens östkust. Fiskas hela året med huvudsäsong från augusti till mitten av oktober. Har blekt rosa skal som den behåller efter kokningen. Man äter stjärten, klorna är smala utan kött. Påminner om hummer i smaken.

NUVARANDE Hitta rätt i skaldjursdisken
NÄSTA Det här är kinamat