Hitta din drömvikt

Bli av med sötsugen och gå ner i vikt. Det här ska du äta under en vecka.

Måndag

Lunch
Grillad halloumi med aubergine och bresaola
1 portion

  • 1/2 paket halloumiost
  • 1/2 aubergine
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • bresaolaskinka eller annan lufttorkad skinka
  •  

Tillbehör: rucolasallad med basilika och bladpersilja och små tomater.

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär halloumiosten och auberginerna i 1 centimeter tjocka skivor.
  2. Hetta upp en grillpanna och häll i rikligt med olivolja. Grilla eller stek aubergine- och halloumiskivorna på varje sida i någon minut. Strö på lite salt och svartpeppar på aubergineskivorna.
  3. Lägg upp på ett fat. Varva ost och aubergine på höjden och stick en tandpetare igenom. Lägg upp dem på en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 15–20 minuter.
  4. Blanda rucola och hackade örter i en skål. Häll på god olivolja och lite rödvinsvinäger. Blanda om och strö på svartpeppar och salt. Garnera med tomater. Servera halloumi- och auberginerätten med några skivor breasola och rucolasallad.

Middag
Thaikyckling

  1. Strimla kycklingfiléer och bryn. Blanda därefter med thaikryddor, kokosmjölk (helt okej med GI), chili, koriander och eventuellt vitlök och/eller ingefära. Kombinera gärna med citrongräs eller citronmeliss.
  2. Riset får du lämna åt sidan om det ska bli rätt (särskilt om det kokas i riskokare – då blir GI högre). Men lägg i rejält med kyckling och grönsaker så blir det säkert tillräckligt. Och tänk på att kokosmjölken är mäktig.

Tisdag

Lunch
Krabbpaj
4 portioner

Det går bra att göra en paj utan pajskal. Variera med olika fyllningar, till exempel broccoli, ädelost, skinka, lax och svamp.

  • smör (till formen)
  • 2 krabbor
  • 400 g färska
  • champinjoner
  • smör (till stekning)
  • 2 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl riven ost

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med smör. Gröp ur allt kött ur krabborna och fördela i formen.
  2. Skiva champinjonerna och bryn i smör några minuter. Tillsätt 1 1?2 deciliter grädde och låt puttra i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll champinjonsåsen över krabbköttet. Vispa ägg och 1?2 deciliter grädde till en jämn smet. Blanda ner den rivna osten och häll äggsmeten över pajen. Grädda i mitten av ugnen i cirkla 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och fyllningen har stelnat. Servera med en sallad.

Middag
Helstekt fläskfilé

  1. För att få köttet riktigt saftigt blir det godast om du steker eller ugnsbakar filén hel. Pensla med lite soja och olja tillsammans med kryddor efter smak. Om du ugnsbakar bryner du först köttet i någon minut på hög värme i stekpanna.
  2. En personlig favorit är fläskfilé med inbakad gorgonzola. Skär ett snitt i filén och tryck i rikligt med ost som får smälta under tiden filén blir genomstekt i ugnen.
  3. Våga variera med olika kryddor och smaker. Marinera med chili, vitlök, ingefära och koriander. Stuva svamp och lök med grädde. Franska örter, senap, grönpeppar och bacon är andra goda alternativ.