Meze är den perfekta bjudmaten, menar Ebru Kelebek, som ofta samlar familj och vänner runt sitt middagsbord. Rätterna kan lagas i förväg, smakerna blir bara godare när de utvecklas. Här är hennes goda recept!

Mercimek köftesi (lins och bulgurköfte)

Mercimek köftesi - lins- och bulgurköfte

Foto: Ulrika Ekblom

Små vegetariska köfte som äts kalla i salladsblad. Recept hittar du här.

 

Haydari (fetaoströra)

Haydari - fetaoströra

Foto: Ulrika Ekblom

Haydari (fetaoströra) är en klassisk och god röra som passar lika bra på mezebordet som till grönsaker och bröd. Recept hittar du här.

 

Havuc salatisi (morotstsatsiki)
Havuc salatisi - morotstsatsiki

Foto: Ulrika Ekblom

De lättkokta morötterna har fått ett krämigt yoghurttäcke. Recept hittar du här.

 

Cacik (yoghurtröra med gurka och mynta)

Cacik - yoghurtröra med gurka och mynta

Foto: Ulrika Ekblom

Yoghurtröran med smak av mynta passar till många mezerätter. Recept hittar du här. 

 

Patlican ezmesi – auberginedipp på crostini

Patlican ezmesi - auberginedipp på crostini

Foto: Ulrika Ekblom

Den mjuka aubergineröran blir extra god på rostat bröd. Recept hittar du här. 

 

Gözleme – tunnbröd fyllda med spenat och fetaost

Gözleme - tunnbröd fyllda med spenat och fetaost

Foto: Ulrika Ekblom

Smörstekta tunnbrödspaket med spenat- och fetafyllning. Recept hittar du här. 

Saksuka – stekta blandade grönsaker

Saksuka - stekta blandade grönsaker

Foto: Ulrika Ekblom

I Turkiet river man tomaterna, vilket ger en sötare och mildare tomatsmak än krossade burktomater. Recept hittar du här!

Kabak sarma – zucchinirullar

Kabak sarma - zucchinirullar

Foto: Ulrika Ekblom

Zucchini och labneh-osten, Mellanösterns svar på mozzarella, gifter sig väldigt bra i smakerna. Osten kan ­ersättas med mjuk ­getost. Recept hittar du här. 

 

Bulgur Pilavi

Bulgur pilavi - bulgursallad

Foto: Ulrika Ekblom

Bulgursalladen som kan ätas varm eller kall, passar bra ihop med övriga mezerätter. Recept hittar du här. 

 

Zeytinyagli patlican dolmasi – auberginedolmar

Zeytinyagli patlican dolmasi - auberginedolmar

Foto: Ulrika Ekblom

Ät dolmarna rumstempererade så framhävs auberginens mjukt oljiga, goda smak. Recept hittar du här.

 

Köfte – turkiska köttbullar

Köfte - turkiska köttbullar

Foto: Ulrika Ekblom

Små turkiska köttbullar blir extra saftiga med tomatsås. Späd såsen med vatten om den blir för tjock. Det beror på tomaternas saftighet. Recept hittar du här. 

 

Salata – sallad med pitabröd

Salata - sallad med pitabröd

Foto: Ulrika Ekblom

En saftig sallad som får smak och färg av skurna grönsaker och rostat pitabröd. Recept hittar du här. 

 

Patates ve hellim mucveri – plättar med potatis och halloumi

Patates ve hellim mucveri - plättar med potatis och halloumi

Foto: Ulrika Ekblom

Kombinationen potatis och halloumiost ger de krispiga plättarna en fin sälta. Servera direkt, annars blir plättarna sega. Recept hittar du här.

 

Lahmacun – turkisk pizza

Lahmacun - turkisk pizza

Foto: Ulrika Ekblom

En papperstunn pizzadeg som fylls med kryddad köttfärs är ett populärt inslag på mezebordet. Passar också bra som ensamrätt. Recept hittar du här.

 

Ayran – kall yoghurtdryck

Ayran - kall yoghurtdryck

Foto: Ulrika Ekblom

En läskande och syrlig dryck som ofta serveras till mezerätter. Recept hittar du här. 

 

Kunefe – turkisk dessert med spunnen filodeg

Kunefe - turkisk dessert med spunnen filodeg

Foto: Ulrika Ekblom

En smörig och inte så mastig turkisk efterrätt som kan göras med spunnen filodeg eller filodegsplattor. Recept hittar du här.

Att dricka till meze

Vitt:

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2013 (2412) Italien, 79 kr. Fruktigt och fräscht med drag av melon, gula äpplen och en lätt kryddig touch.

Rött:

Château Fakra Pinacle 2010 (7910) Libanon, 99 kr. Smakrikt, lite robust med toner av vinbär, plommon, korinter och kryddor. Värme i eftersmaken.

Öl:

Efes Pilsener (1527) Turkiet, 16:90 (50 cl). Ljust lageröl i lättsam stil med toner av färska citrusfrukter, -honung och bröd.

Alkoholfritt:

Einbecker Brauherren Alkoholfrei 0,5% (1914) Tyskland, 9:90 (33 cl). Friskt öl med inslag av malt, knäcke-bröd och citrus.

 

 

Turkiska smaksättare
– köper du i specialbutiker

Pul biber, grovkrossad torkad turkisk chili som ofta rostas med olivolja och salt. Den starka kryddan, som kan köpas i specialbutiker, används i olika slags röror och grytor. Den kan ersättas med chili flakes.

Paprikapulver är en vanlig smaksättare i det turkiska köket. Det kan vara sött eller starkt . Pulvret kan köpas i välsorterade matbutiker och specialbutiker.

Biber salcasi, röd paprikapuré som serveras som tillbehör till kött, fisk och grönsaker eller som används som smaksättare i grytor, såser och röror. Den kan vara mild eller stark och kan ersättas med ajvar relish.

Spetspaprika, den ljusgröna sorten importeras, finns både söt och lite stark. Den söta, carliston biber, är väldigt god i sallader och den något starkare, sivri biber, är god att grilla och ha som tillbehör till grillat och i grytor.

Sumak, soltorkade finmalda bär från sumakbusken, som -växer vilt i Turkiet, ger en syrlig smak.

Ebru Kelebek: ”Mitt matintresse kommer främst från min farmor i Istanbul”

meze-recept

Allt är vitt och vackert i den gamla villan utanför Uppsala, men så har också Ebru Kelebek ett förflutet i inredningsbranschen. Förutom inredning är mat ett stort intresse för Ebru, som ofta experimenterar i köket, där hennes turkiska rötter gör sig påminda. När Ebru var sex år flyttade hon till sin pappa, som på 1970-talet hade flyttat från Istanbul till Uppsala, för att öppna restaurangen Papillon.

– Mitt matintresse kommer först och främst från min farmor i Istanbul, men jag har fått lära mig det mesta här i Sverige.

När Ebru var ensam hemma fick hon via telefon beskrivningar av hur man lagar turkisk mat av sin farmor och faster. Dessutom passade hon på att vara i farmoderns kök när hon åkte till Istanbul under skolloven.

– Jag älskade den varma köksatmosfären och middagarna då alla samlades för att njuta av maten.

Ebru berättar att hennes släkt lagar mat så att det ska räcka till familjen, grannen, väninnan och skolkompisar, och dessutom kan det ju komma oväntat besök … Eftersom det dagligen lagas olika rätter har man i slutet av veckan en massa olika maträtter kvar – rätter som kallas för meze.

– Jag lagar meze när vänner eller släkt kommer på besök och när familjen ska ha fredagsmys. Då har vi mat hela helgen. Oavsett om man är vegetarian, barn eller allergiker finns det alltid något man kan äta på ett mezebord, säger Ebru Kelebek.

MEZE

Mercimek köftesi – lins- och bulgurköfte

Haydari – fetaoströra

Havuc salatisi – morotstsatsiki

Cacik – yoghurtröra med gurka och mynta

Patlican ezmesi – auberginedipp på crostini

Gözleme – tunnbröd fyllda med spenat och fetaost

Saksuka – stekta blandade grönsaker

Kabak sarma – zucchinirullar

Bulgur pilavi – bulgursallad

Zeytinyagli patlican dolmasi – auberginedolmar

Köfte – turkiska köttbullar

Salata – sallad med pitabröd

Patates ve hellim mucveri – plättar med potatis och halloumi

Lahmacun – turkisk pizza

Ayran – kall yoghurtdryck

Kunefe – turkisk dessert med spunnen filodeg

Av: Liselott Forslin
Recept: Ebru Kelebek
Foto: Ulrika Ekblom

NUVARANDE Recept på meze – turkisk mingelmat
NÄSTA Tio klassiska drinkar