”Hela Skåne är ett härligt skafferi”

Stjärnkocken Martin Hansen dukar upp skånskt smörgåsbord i Washington.

Varför dukar du upp ett svenskt/skånskt smörgåsbord i Washington?
– Det ingår i ett arrangemang knutet till den stora utställningen "Welcome to my Home Country", där Skåne har fått äran att representera det moderna svenska köket.
Vad är så speciellt med Skåne som matlandskap?
– Här finns allt, hela Skåne är ett enda härligt skafferi.
Hur ser ditt moderna smörgårdsbord ut?
– Klassiska smaker på nytt sätt. Jag har sneglat på Spanien och deras tapasrätter, när det gäller presentationen. Smårätter, aptitligt serverade i små portionsskålar. Smaken är viktigare än mängden mat.
Kan du ge några exempel?
– Vad sägs om senaps- och kumminmarinerad rökt lax och syrad gurksallad eller äppelgravad lax med cidersenap och rostad mandel och aprikos?
Ljuvligt, hur många rätter ingår i ditt smörgåsbord?
– Sexton stycken plus ost och fyra desserter förstås.

Martin Hansen

Ålder: 29.
Gör: Kökschef på Skanörs Gästgivaregård.
Familj: Sambon Pernilla.
Meriter: Två gånger finalist i Årets Kock.
Aktuell: Med svenskt /skånskt smörgårdsbord på House of Sweden, Sveriges nya ambassadbyggnad i Washington DC.