Matpriserna har höjts kraftigt, visar PRO:s årliga undersökning. Alex Storborg, 27, storhandlar med familjen för att få pengarna att räcka. – I framtiden kommer den unga generationen kanske inte ens att kunna unna sig en skinkbit, säger han.

Matpriserna har ökat med hela sju procent jämfört med förra året enligt PRO:s (Pensionärernas riksförbund) årliga undersökning. Det är den största ökningen på flera år.

Det är främst mejeriprodukter och spannmål som blivit dyrare. Men mest anmärkningsvärt är inte den stora prisökningen utan den stora skillnaden mellan stora och små butiker.

– Det kan skilja hela 700 kronor för samma matkasse beroende på om den köpts på en stormarknad eller i en närbutik, säger Curt Karlsson, it-ombudsman på PRO.

Billigast i Borås

I år är maten dyrast i Ångermanland och billigast i Västra Götaland. Enligt PRO:s undersökning är Ica Maxi den billigaste stormarknadskedjan i landet. Bland de mellanstora butikerna är Willys förmånligast och Hemköp dyrast.

I Stockholms län har Ica Kvantum i Sollentuna den billigaste maten. Där träffar vi familjen Storborg, som tar bilen till stormarknader för att maten där är billigare.

Blöjorna dyrare

– Vi försöker undvika mindre butiker, det finns inte så mycket annat man kan göra, säger Alex Storborg.
Familjen har märkt att mejeriprodukterna har blivit dyrare, liksom blöjor till sju månader gamla Oskar.
– Det är tråkigt att man ska behöva leta reda på de billigaste butikerna. Och jobbigt för människor som har ont om pengar, säger Irina Storborg, 22.

NUVARANDE Här handlar du maten billigast
NÄSTA 10 goda viner till sommarmenyn