Här är Sveriges bästa skolkök

Rydboskolan i Åkersberga har Sveriges bästa skolmat. På en minibudget lyckades de göra smakrik och spännande mat på mässan i Älvsjö. – Nu hoppas vi verkligen att skolorna ute i landet inspireras, säger arrangören Jenny Fridh, till Alltommat.se.

Reglerna var stentuffa.
Skolkockarna skulle servera tre rätter – soppa, vegetariskt och varmrätt på fågel, fisk eller kött. Maxkostnaden: 10 kronor per rätt inklusive sallad, bröd, matfett och dryck.
Men nu är det bevisat att det är möjligt – och gott blev det dessutom.
När fem finalister gjorde upp på GastroNord på Älvsjömässan i Stockholm visade skolmatköket från Rydboskolans kök i Åkersberga vara Sveriges bästa.
– De bjöd på en smakrik, vacker och spännande skolmat, säger Jenny Fridh, informationschef på Lantmännen som arrangerade tävlingen.
Prisutdelare var skolminister Jan Björklund och i motiveringen stod det att ”Team Österåker”  har gaffeln i den svenska mattraditionen och knivspetsen rakt in i framtiden.
– Nu hoppas vi verkligen att det här ska inspirera landets skolkök, och att det kan sätta fokus på att laga nyttiga och smakrika rätter, säger Jenny Fridh.

Finalisterna/ Här är Sveriges fem bästa skolkök
• ”Team Jägartjejerna”, från Jägarskolan i Kiruna
• ”Bambatrion” från S:t Iliansskolan i Enköping
• ”Team Tullinge”, bestående av Banslättsskolan, Trädgårdsstadsskolan och Eklidsskolan från Tullinge
• ”Team ALGerna, Kost & Näring” från Ljungstedtska Gymnasium i Linköping
• ”Team Österåker” från Rydboskolans kök i Åkersberga

NUVARANDE Här är Sveriges bästa skolkök
NÄSTA Sex supergoda recept för barnens kalas