Här är sommarens mest grillvänliga viner!

Solen skiner och det är grillväder. För en fulländad upplevelse ska såklart även vinglaset fyllas med något passande och gott. Vinskribenten Andreas Grube ger här några smarta tips på vägen.

Halva grejen med att laga mat är själva förberedelserna, att stå länge och preparera alla ingredienser, skära, hacka, röra ihop. Och det är också en av anledningarna till att jag, som så många andra, älskar när grillen åker fram om sommaren.

Att grilla innebär ju verkligen en smärre ritual – som behöver, och tillåts, ta sin tid. Ska man grilla krävs tid och engagemang i allt från att fixa marinaden, jobba fram den perfekta glöden till själva grillandet. Det är också något av den ultimata semesterkänslan när man får plocka ut skärbrädan och alla ingredienser och stå i eftermiddagens avtagande solljus och förbereda.

Och givetvis är en stor del av grillceremonin att också få stå och läppja på något gott under tillagningsproceduren. En kall öl sitter aldrig fel, men oftast föredrar jag ett bra glas vin.

Men hur ska man tänka då, när man vill sy ihop den bästa kombon mellan vin och grillat – grillad mat bjuder ju ofta på stora smaker, med gott om kryddor och givetvis de brända och rökiga tonerna från själva grillglöden?

Grundregel nummer ett är givetvis, som alltid, att dricka det du själv tycker är gott. Vill du köra krispigt vitt eller en bärig rosé till oxfilén – gör det! Det finns aldrig några rätt eller fel i de här sammanhangen, låt din personliga smak styra.

Ett annat svar är att matchningen såklart också beror på råvara, och om du ändå vill ha några praktiska tips på vägen kommer här lite grundriktlinjer att ha i bakhuvudet.

Före maten

Jag blir som allra lyckligast av att slå upp en röd bourgogne eller beaujolais i stor kupa samtidigt som jag fixar och pillar. Saftigt, syrarikt, läskande och aptitretande – och den får gärna vara mer välkyld än vanligt från start, ner mot tolv tretton grader, eftersom vinet snabbt värms upp i glaset om sommaren.

Ett glas champagne är ju såklart också alltid – jag upprepar: alltid – rätt, liksom en rejält krispig riesling.

Fisk & skaldjur

Alltså, det finns knappt något godare i hela världen än en helgrillad abborre, inlindad i folie tillsammans med rejäla mängder smör, citron och örter. Fisk överlag är något som jag tycker alla borde lägga mer av på grillen i sommar.

Vinmässigt är det tillbehören som får avgöra vinvalet. Går du på just det lite syrliga och citrusdrivna är det i mina ögon klockrent med exempelvis en chablis eller krispig sauvignon blanc, gärna från Sancerre eller Pouilly-Fumé. Kör du lite stöddigare och fetare tillbehör som aioli eller skirat smör kan du gott unna dig en lätt ekfatslagrad chardonnay. Spana till exempel in burgundiska Mâconnais för viner med både rejäl kropp och rimlig prislapp. Glöm heller inte bort rosé som ofta är ett klockrent val till grillad fisk, bara den inte är för söt.

Läs även: Örtsallad med grillade grönsaker och halloumi

Kyckling & fläsk

Här är det i min värld samma val som alltid med fläsk och fågel som gäller: pinot noir, gamay eller andra lättklunkade och eleganta röda med bra drag i syran och fokus på rödbärighet, örter och pepprig krydda.

Om du lägger en bit välkryddat fläsk på grillen – med generösa mängder färska örter, svartpeppar och kanske lite vitlök – kan man med fördel också vända blicken mot Nebbiolo från Piemonte eller röd rioja, och då gärna i lite modernare och inte fullt lika ekfatsstinn stil.

Läs även: Grillad fläskkarré med bulgursallad & läcker BBQ sås!

Nöt, lamm & vilt

Jag tillhör skaran som i regel inte är så förtjust i alltför kraftiga rödpang, så i min värld går oftast både Zinfandel, amarone och andra liknande stöddiga viner bort, även om just Zinfandel kan vara ett lika klassiskt som klockrent vinval som står pall för nötkött med smakrik marinad och rejäla röktoner.

För mig är viner på Syrah, gärna från Rhône, det jag oftast greppar från hyllan när det är grilltajm. Svartpepparkryddan, charktonerna, örtigheten, de mörka bären och den fräscha syran sitter som en smäck i min gom tillsammans med både nöt, lamm och vilt. Smacka gärna på med gott om färska örter och andra kryddor även i marinaden så är du hemma.

Om man hellre dricker vitt tycker jag att en fruktig och mjuk Viognier eller vinho verde är helt lysande. Våga testa!

Läs även: Tillbehör till grillat

Dessert

Ni vet hur det kan vara – ofta är glöden som allra bäst när man redan rensat tallrikarna och tömt sista dropparna ur glasen. Så nästa gång: utnyttja den kvarvarande värmen till att även laga efterrätten på grillen.

Ett grillspett med blandade frukter serverad med glass kan du gärna ackompanjera med en lätt och söt Muscat. Klassikern grillad banan med kanel, socker eller choklad gör sig prima med klassiska sötviner som fransk sauternes och tysk beerenauslese eller trockenbeerenauslese. Till grillade efterrätter med mycket choklad tycker jag att annars att madeira malmsey eller colheitaport är fullkomligt magiskt.

Tre rosé med det lilla extra

Minuty Prestige Rosé 2016, nr 79353, 145 kr Hallon, smultron, citron, mineral – och riktigt bra syra.

Les Lauzeraies Tavel 2016, nr 2724, 115 kr Fyllig och kraftig med gott om mogna jordgubbar och grapefrukt.

Umathum Rosa 2016, nr 90119, 139 kr Bra struktur och koncentration i kombination med söta röda bär.

Tre fräscha vita

Domaine du Bouchot 2015, nr 2238, 189 kr Urtypisk Sauvignon Blanc av klassiskt snitt.

Chablis Les Vénérables Vielles Vignes 2014, nr 8459601, 114 kr Frisk, fräsch, saftig, aptitretande – och med fin koncentration från gamla stockar.

A Christmann Riesling 2015, 5882, 139 kr En klassiker i det enklare rieslingsegmentet, som sällan gör mig besviken.

Tre köttvänliga röda

Baron de Ley Reserva 2012, nr 2525, 119 kr Mörka bär, choklad, kaffe och dill – en rioja i klassisk kostym men med modernt snitt.

Jean-Pierre Moueix Saint-Emilion 2015, nr 5327, 174 kr Pålitligt vin som för klart rimlig peng visar upp schysst koncentration och komplexitet.

Delas Chante-Perdrix Cornas 2013, nr 2274, 339 kr Lyxvarianten med extra allt. Kort och gott ett toppklassvin.

Tre grillvänliga söta

Dr Loosen Riesling Beerenauslese, nr 5364, 125 kr Magiskt vin med både sötma och rejäl syrafräschör.

Brännland Iscider 2015, nr 2918, 249 kr Som en dröm med foliegrillade äppelklyftor med kanel och socker.

Castelnau de Suduiraut 2011, nr 3690, 159 kr Sauternes är aldrig fel, och här är en enkel pava som ändå bjuder på klassisk sauternesnjutning.

Text: Andreas Grube

Allt om Mat’s ”Grillboken” innehåller tvåhundra grillrecept och är en ovärderlig inspirationskälla i sommar. Klicka på bilden för mer info.

omslag