Här är Nobelmenyn 2018 – maten och drycken

Otroligt vackra uppläggningar, och nytt för i år: Bara 40 gram kött per person. Här är årets nobelmeny 2018, av chefskock Tom Sjöstedt. 

Måndagen den 10 december 2018, klockan 19.00 slog sig de 1300 inbjudna gästerna ner till bords i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Det var först då som årets nobelmeny avslöjades.

Förrätt:

Lättbakad röding med kräftbuljong i krondillslök, lättrökt forellrom, krispig potatis och krasseskum.

Dryck: Champagne Taittinger Brut Millésimé 2013

nobelmiddagen-2018

Foto: Dan Lepp © Nobel Media AB 2018

Huvudrätt:

Bakad rotselleri med kantarellkräm och svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin

Dryck: Gérard Bertrand Cigalus Rouge 2016

huvudrätt-nobelmiddag-2018

Foto: Dan Lepp © Nobel Media AB 2018

Efterrätt:

Äppelharmoni med karamelliserade Fridaäpplen från Österlen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor.

Dryck: Ruppertsberger Riesling Auslese 2014

efterrätt-nobelmiddag-2018

Foto: Dan Lepp, © Nobel Media AB 2018

Harmonisk dessert av konditorn Daniel Roos.

Avec

Grönstedts VO och Facile Punsch.

Ansvariga för nobelmenyn

Ansvariga för maten vid Nobelmiddagen var chefkocken Tom Sjöstedt (för andra året i rad) tillsammans med dessertkonditor Daniel Roos. Förra året blev Tom Sjöstedt först med att servera en vegetarisk rätt på nobelmiddagen. Längst ner i artikeln hittar du några av de recept Tom Sjöstedt har gjort för Allt om Mat genom åren.

nobelmiddag-chefkock

Foto: Dan Lepp

Tom Sjöstedt. Copyright: Nobel Media AB 2018.

konditor nobelmiddagen daniel roos

Foto: Copyright: Nobel Media AB 2018, Photo: Dan Lepp

Daniel Roos.

 

Bilder från Nobelmiddagen:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Royal Stories (@theroyal_stories)

… och så avslutar vi med ett litet oskyldigt misstag 😅 ❤️

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Dyngbaggen (@dyngbaggegalan)

Här hittar du några av de recept Tom Sjöstedt har gjort för Allt om Mat genom åren:

NUVARANDE Här är Nobelmenyn 2018 – maten och drycken
NÄSTA Vego på julbordet ger vinst för klimatet – här är rätterna som gör skillnad