Höstens trender presenteras på stora Formex-mässan i Älvsjö i dagarna. Alltommat.se var där - här är trendrapporten

Vi vill äta långa vackra frukostar

Flera stora porslinstillverkare satsar på frukostservisen.
 – Muggar är helt ute, det ska vara koppar, säger Christine Strandberg på porslinsfabriken Gustafsberg som i år valt att plocka fram och börja nytillverka den gamla dekoren "Prunus" av Stig Lindberg, som också ritat klassikern "Berså".
 – Frukosten blir mer och mer viktig och fina koppar kanske drar igång hela proceduren på morgonen, säger Christine Strandberg.

Val av material viktigt

Andra trender på mässan som kan märkas i köket är materialen, näver, glas, plats som håller länge och tyg – helst lin. Det ska vara svenskt, eller finskt.  Och vi ska resa tillbaka till våra rötter, tillbaka ut till landet och därifrån hämta inspiration och kunskap, innan den glöms bort.  Det gamla är det mest klimatsmarta, vi ska lära oss att ta vara på metoder och hantverk.

Småföretagen tar klivet in i ditt kök

Åre bageri, utvald till en av Sveriges bästa bagerier 2009, börjar för första gången att sälja sina varor till handeln.
 – Det här är helt nytt för oss, men vi ville testa, säger Lena på Årebageri som satsar på ett ekologiskt sortiment.

Vi lyssnar på mormor

Ett annat litet företag som tagit tag i gamla metoder är Klefstad förlag som kommer ut med sin andra bok: "Ur mormors skafferi". Här har familjen på Klefstad gård i Östergötland tagit vara på fem generationers kunskap om inläggningar, konservering, infrysning och torkning. Mormor har helt enkelt blivit trendig.

NUVARANDE Här är höstens heta kökstrender
NÄSTA Kycklingfilé på festliga sätt