Här är de värsta klimatbovarna i ditt kök

Börja 2009 med en titt i skåpet. Det finns mycket du kan göra för klimatet.

Matproduktion och mattransporter ligger bakom stora mängder koldioxidutsläpp i vår atmosfär, och kan därför vara något som faktiskt påverkar klimatet. Vissa studier visar att det ekologiska lantbruket släpper ut mindre avgaser än det konventionella, andra visar att det är tvärtom. Om du vill vara en säker klimatvän i köket – håll dig till de här tipsen!

  1. Släng inte mat. Det här gäller alla led i produktionen, från producent till butik eller restaurang. Maten håller längre än du tror. Handla heller inte mer än du tror att du kan äta upp, det är både klimatsmart och billigt.
  2. Ät mindre kött. Köttproduktionen kräver inte bara mycket vatten (15 500 liter för ett kilo nötkött), de avger även mycket metangaser som kan påverka klimatet. Satsa på en vego-dag i veckan.
  3. Ät efter säsongen. Svenskt grönkål, rötter, potatis och kålsorter kan varieras i oändlighet. Det gäller bara att hitta lite ny inspiration. Hoppa över gurkan och speciellt den växthusodlade tomaten, som är en riktig klimatbov eftersom växthus kräver mycket energi att värma upp.
  4. Ät lokal-smart. Det vill säga; behöver du ta bilen lång väg för att handla på en lokal bondemarknad gör det inte så gott för klimatet. Det är såklart bäst att handla på cykel- eller gångavstånd. Finns ingen bondemarknad inom gångavstånd är den lokala närbutiken bättre. De får in större mängder med varje transport och det drar ner koldioxidutsläppen.

Källa: SLU

 

Rensa skåpen

Klimatbovar att slänga

  • Nötkött
  • Ost
  • Torsk
  • Griskött
  • Ris

Klimatvänner att behålla

  • Svenska äpplen
  • Italienska äpplen
  • Svensk potatis
  • Morötter
  • Gula ärter
  • Vitt bröd

Smarta recept

Rödbetssoppa

Ärt- och spenatpasta

Viltburgare

Äppel- och kycklinggryta