Efter påskhelgens överdåd av mat och godis kan det vara skönt att starta om kroppen med lite hälsosammare mat.

Här är bästa tipsen för en enkel detoxkur:

Fibrer

  • Vänta tills du är hungrig och starta om magen med en havregrynsfrukost. Fibrer är snälla mot magen och vattenhalten återställer kroppens vätskebalans. Fyll gröttallriken med fruktbitar för att lägga till renande antioxidanter.


Fruktsocker och nötter

  • Grekisk yoghurt med honung är bra detox-mat, och dessutom väldigt gott! Fruktosen i honungen hjälper kroppen att bränna rester av alkohol. Strö nötter över mellanmålet för att få lite extra protein.

Laga hett och vegetariskt

  • Kött tar lång tid för magen att smälta, prova en vegetarisk chili istället för att rena systemet. Bönor och linser har bra proteininnehåll, och chili sägs verka inflammationshämmande.

Kronärtskocka

  • Kronärtskocka är gott och fräscht att blanda ner i maten. Den innehåller dessutom antioxidanter som är bra för leverns renande arbete.

Bota sötsuget med fruktdessert

  • Efter en helg med chokladägg och sötsaker kan sockerberoendet vara svårt. Trappa ner genom att göra goda fruktdesserer som är naturligt söta.

Källa: Health.com

Prova det här

Kardemummagröt

Vegetarisk chili med bönor och tortillachips

Sallad med kronärtskocka, bönor och bakade tomater

Frukt med honung

  • Detox handlar om att fokusera på sig själv och äta mat som rensar kroppen. Tanken är att du ska rensa kroppen från gifter som den samlat på sig.
NUVARANDE Här är bästa detoxmaten
NÄSTA Norsk glassfavorit finns nu i Sverige