Ilka Gort valde att försäkra sin vinnäsa för 50 miljoner. - Jag har slutat peta näsan, säger han.

Holländaren Ilka Gort äger vingården Château de la Garde in Bordeaux i Frankrike och driver vinmärket Tulipe Wines. Hans framgång bygger till stor del på att han har så bra luktsinne, anser han själv, skriver Times Online.
– Vi har vunnit några betydelsefulla priser och då insåg jag hur nödvändigt det var med en näsa, säger Ilka Gort till The Times.
– Det är min mest betydelsefulla tillgång, många tror att vinmakeri har med smaken att göra, men det sitter faktiskt i näsan, säger vinmakaren Gort.

Känner sig rik

Näsan värderas till hela 50 miljoner kronor av försäkringsbolaget Lloyd´s i London. Näsvärderingen får Gort att känna sig rik.
– Varje gång jag tittar mig själv i spegeln känner jag mig rik – och hoppas att jag ska trilla på näsan… nej, faktiskt så är jag ännu mer rädd om näsan nu än innan och jag har slutat peta mig i näsan, säger han.
Enligt försäkringen får han inte ägna sig åt vintersporter eller boxning, han får heller inte vara assistent åt en knivkastare, inte bli gravid och inte heller begå självmord, då gäller den inte längre. Innan försäkringen tecknades genomgick näsan en grundlig undersökning.
– Det var ingen medioker näsa direkt, säger Gort om resultatet som även imponerade på försäkringsmannen Jonathan Thomas.
– Han hade ett väldigt bra luktsinne .