Nu kan du köpa närodlat på Systembolaget. Två skånska viner finns till försäljning. För svenska vinodlare är det en stor framgång när Systembolaget lanserar deras produkter, skriver TT.

– Det är ett erkännande, ett tecken på att svensk vinodling tas på allvar, säger Sveneric Svensson, ordförande i föreningen Svenska vinodlare till TT. Vinerna lanseras bland marsnyheterna på Systembolaget och det är ett vitt Silex och ett rött L’atitude, båda från Kullabygdens vingård i Skåne. Druvorna odlas också nära, på vingården Nangijala i Klagshamn söder om Malmö. De kommer att kosta runt 200 kronor. Vinerna är inte helt nya för skåningarna som tidigare har kunnat beställa vinerna från Systembolaget.
– Men att få in dem i det ordinarie sortimentet betyder enormt mycket. En milstolpe, säger Murat Sofrakis till TT. Murat driver sedan år 2000 Nangijala tillsammans med Lena Jörgensen som ett litet familjeföretag med en årsproduktion på mellan 2 000 och 4 000 flaskor. Den här våren lanseras ännu ett nytt svenskt vin från gården Blaxta utanför Flen.

"Hantverksprodukter"

Magnus Eklöf, inköpare på Systembolaget, tror att svenska viner de närmaste åren blir vanligare i sortimentet. Men inte i så stora volymer.
– Produktionen är inte så stor. Men kvalitetsmässigt hävdar sig vinerna väl. Det handlar verkligen om hantverksprodukter, säger han till TT.
Eklöf menar, skriver TT, att Systembolaget vill ha en utökad dialog med svenska vinodlare. Men helst ser odlarna att en annan försäljningsväg öppnas. Många odlare drömmer om att sälja vin på egna gårdsbutiker. Förhoppningen finns om ett klartecken ganska snart från politikerna.
– Det är det krav som vi driver allra hårdast, säger Sveneric Svensson.

Mest odling i Sydsverige

Flest svenska vinodlare finns i Skåne och Blekinge samt på Öland och Gotland. Men odlingen ökar starkt i bland annat Västsverige. Hobbyodlare finns ända upp i södra Norrland.
Den totala svenska vinproduktionen var 2006, enligt Jordbruksverket, 3 632 liter rött vin och 1 985 liter vitt vin.
Vin från kyliga klimatförhållanden har ofta hög kvalitet. Vinplantan mår bra av en viloperiod. Men sen vårfrost och tidig höstfrost hör till plantans värsta fiender.
Vinodling kan ha förekommit i Sverige redan under bronsåldern. På medeltiden odlade flera kloster druvor till sitt eget nattvardsvin, men odlingen upphörde med reformationen.

Källor: Svenska vinodlare, Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet. (TT)