Handla matsmart i finanskrisen

Finanskrisen har fått oss att ändra vårt beteende - även i matbutiken. Folk letar efter billigare mat och en av tio säger att de börjat odla egen frukt och grönsaker. - Mer än hälften har blivit mer ekonomiska under de senaste sex månaderna, säger Joanne Denney-Finch, vd för Internationella mat och livsmedelsexperten IGD.

Det är Internationella mat och livsmnedelsexperten, IGD, som har analyserat konsumenter i Storbritannien för att se hur de påverktas av finanskrisen.

Väljer bort färdiglagat
Undersökningen visar att folk blivit allt mer ekonomiska och att de leter efter bra priser i mataffären, skriver sajten Australian Food News.com. IGD har frågat 1 000 personer och deras svar visar att:
* En av fem väljer bort färdiglagad mat.
* En av fem gör i ordning matlådor och tar med till jobbet allt oftare.
* 20 procent av de tillfrågade planerar sina måltider noggrannare och en femtedel tillagar mindre portioner.

Jobbar längre
Rapporten visar också att krisen fått oss att stanna längre på jobbet, köpa mer andrahands varor. Dessutom bakar allt fler sitt eget bröd. Att folk lägger mer tid på att hitta billig mat betyder inta att de anser att de tvingats gå ner i kvalitet.
– Att vara ekonomisk betyder inte att kvaliteten på maten blir sämre. Smarta konsumenter anstränger sig mer för att hitta bra kvalitet till ett lägre pris, säger Denney-Finch.