Tanken var lika enkel som briljant: En kille behövde runt 70 kronor för att göra lite potatissallad och frågade efter pengar på internet. Hittills har han fått över en kvarts miljon – med 25 dagar kvar av projektet.

”Jag tänkte göra potatissallad. Helt enkelt bara göra potatissallad. Jag har inte bestämt mig för vilken sort ännu.”

Det var vad Zack ”Danger” Brown den 3 juli skrev på Kickstarter, en sida där vem som helst kan ge pengar till ett projekt de tror på.

 

Fått över en kvarts miljon

Och internet trodde på potatissallad: hittills har Zack fått in 234 519 kronor, långt över de 10 dollar han bad om. Prognosen säger att han lär ha fått över en miljon kronor när projektet stänger den 2 augusti vilket gör ”Potatissallad” till Kickstarters mest framgångsrika projekt någonsin.

 

Alla får smaka

Zack har lovat alla som bidragit små finurliga premier, allt från att få sitt namn inristat på en potatis i salladen till att få en smakbit, vara med i köket eller få en keps med potatissalladtema.

Men logistiken lär bli knepig – över 3 000 personer från hela världen har skänkt pengar och i projektets frågetråd på forumet Reddit spekuleras det nu i hur han ska skicka ätbara prover över hela jordklotet.

 

Du är bjuden på fest

Eftersom vartenda öre måste gå till projektet har den oansenliga 70-kronorssalladen nu vuxit till en storskalig gårdsfest hemma i Ohio, med minst fyra sorters sallad. Lokala företag och nyhetskanaler – alla vill ha en del av den nu världsberömda potatissalladen.

Även du och jag är inbjudna, ”säg bara till dörrvakten att du kommer från internet,” skriver Zack i sin frågetråd.

 

Det finns en hake

”Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt. Tio dollar verkade som ett bra, konservativt mål. Jag tror att folk reagerar på möjligheten att samlas runt något lika absurt som vardagligt. Potatissalladen är okontroversiell, men den verkar ena oss alla,” säger Zack om att ha slagit sitt tiodollarsmål med hundratusentals procent.

Det finns en hake:
”Jag vet inte om den kommer bli bra. Det här är min första potatissalladen.”

Lycka till, Zack!

NUVARANDE Den här killen har fått över en kvarts miljon kronor – för att göra sin första potatissallad
NÄSTA Trött på bruna bananer? Här är tricket som får dem att hålla sig fräscha längre!