Bakom årets Nobelmiddag står kocken Stefan Eriksson, årets kock 2005. En kock som föredrar skinka och vörtbröd på julbordet men som vill ha en modern festmåltid.

Sedan april i år har kocken Stefan Eriksson filat på menyn till årets Nobelmiddag, och ikväll kommer rätterna att dukas fram på borden i Blå hallen. Men vad som kommer att ligga på faten är som vanligt hemligt in i det sista.

 

– Om vi haft något tema? Tja…”gott” kanske! säger Stefan och skrattar.

 

Stefan blev årets kock 2005, och nu driver han Stefan Eriksson Matstudio i Stockholm, tillsammans med sin fru Anette. De anordnar matlagningskvällar för både privatpersoner och företag och gör även catering. När Stefan blev utsedd av Nobelstiftelsen att utforma menyn fick han givna huvudråvaror och en del önskemål, men kombinationerna är hans egna. Tre gånger har det provlagats till en ”smakjury” av kockar och representanter från Nobelstiftelsen.

 

– Sen har jag förstås provlagat massor på egen hand för att testa mig fram, och bollat med Gunnar Eriksson om vad som är möjligt att genomföra, säger han.

Samarbetar med två andra kockar

 

Gunnar Eriksson är kökschef på Stadshuskällaren och har lång erfarenhet av hur logistiken fungerar kring en middag med över tusen gäster. I köket är det i år 43 kockar som jobbar i och över dem basar Gunnar och Stefan tillsammans med konditorn Magnus Johansson som gjort desserten.

 

– Samarbetet har fungerat jättebra, det är ett skönt flyt här, säger Stefan nöjt.

Favoriterna på julbordet

 Stefan Eriksson tycker att bra festmat ska vara vällagad, men ändå kännas modern. På julbordet har han däremot en riktig klassiker som favorit, nämligen skinkmackan.

 

– En fantastisk fin skinka utan tillsatser tillagad på rätt sätt, och sen en senap från Dalarna och ett läckert vörtbröd; kan det bli godare?

Lagat mat från 14-årsåldern

Namn: Stefan Eriksson.

Ålder: 35 år.

Yrke: kock, lagat mat sedan 14-årsåldern på bland annat Riddarbageriet, Rivalbageriet, privatyacht i Medelhavet, Laroy, Spybar, Riche, Lydmar hotel, Restaurang Seths.

Aktuell: som menyskapare för årets Nobelmiddag.